Aproximativ 30-40% din populatia globului sufera de boli alergice care, in ultimii ani, au devenit tot mai severe; in plus, la acelasi pacient tind sa apara mai multe tipuri ale acestor afectiuni, a spus Camelia Berghea, medic primar alergologie-imunologie clinica, asistent universitar in cadrul UMF “Carol Davilla”, invitata sa vorbeasca despre rinita alergica in cadrul intalnirilor „Impreuna pentru viata – Sanatate prin cunostere”, organizate de compania farmaceutica MSD Romania.
Potrivit datelor Organizatiei Mondiale de Alergologie, bolile alergice reprezinta o problema globala de sanatate, avand in vedere ca exista 300 de milioane de cazuri de astm la nivel mondial si se asteapta ca pana in 2025 numarul lor sa creasca la 400 de milioane. De asemenea, 400 de milioane de persoane sufera de rinita alergica – un factor de risc important pentru dezvoltarea astmului, prevalenta acestei afectiuni fiind in crestere. Urbanizarea, industrializarea, modificarea stilului de viata, conditiile de igiena care impiedica expunerea copiilor la anumite bacterii sau modificarile climatice (prelungirea sezonului de polen) sunt elemente care ar putea oferi o explicatie pentru prevalenta in crestere a bolilor alergice.
Unu din patru copii din Romania sufera de rinita alergica
Rinita alergica, una dintre cele mai comune afectiuni de acest gen se intalneste la 10-30% dintre adulti si la cel mult 40% dintre copii. In Romania, aproximativ unu din patru copii sufera de rinita alergica. Printre complicatiile acesteia se numara astmul bronsic, conjunctivita sau dermatita atopica. “La copil, afectiunea este mai greu de identificat. La adulti, insa, este foarte importanta educatia pacientului care trebuie sa stie ce are de facut, sa isi recunoasca propriile simptome si apoi sa urmeze cat mai fidel tratamentul. Uneori se impun anumite masuri de dieta – am avut pacienti la care problemele au aparut pentru ca au consumat telina, morcov sau mar pe fondul unei alergii la polen. Pentru astfel de alergii se poate realiza o desensibilizare care consta in administrarea pe perioade lungi – de trei-cinci ani – a unor doze de extracte alergenice, insa romanii au o reticenta cunoscuta fata de vaccinuri”, a spus dr. Camelia Berghea.
Costul bolilor alergice pentru sistemul de santate este semnificativ
Bolile alergice se pot ameliora, dar nu se vindeca, costul lor asupra sistemelor de sanatate fiind semnificativ, a mai mentionat dr. Berhgea. Medicamentele pentru tratarea rinitei alergice se afla pe lista de compensate, la costul acestora adaugandu-se si costul calitatii de viata reduse, a randamentului mai slab la serviciu sau chiar a absenteismului cauzat de afectiunile alergice.
In Romania lucreaza aproximativ 150 de medici alergologi, concentrati in zonele urbane importante.Interesul tinerilor pentru aceasta specialitate este in crestere, a spus dr. Berghea, adaugand ca si la nivel mondial exista un deficit de personal medical pregatit pe aceasta specialitate.