Bolile contagioase, o amenințare la nivel european, pe fondul vaccinării reduse

0

Boli contagioase precum rujeola și rubeola se răspândesc în Europa, însă rata vaccinării scade, generând o creștere a infecțiilor, potrivit unor date prezentate în cadrul Forumului de Sănătate Gastein.

“Organizația Mondială a Sănătății a fost nevoită să prelungească până în 2015 termenul de îndeplinire a obiectivului de a elimina pericolul acestor afecțiuni din cauza ratei reduse de vaccinare”, a spus parlamentarul european Karin Kadenbach.

Circulația virusului care generează rujeola ar putea fi oprită dacă 95% din populație ar fi imunizată, însă rata vaccinării a scăzut în 53 de țări din regiunea Europa a OMS. Studii recente arată că între 2010 și 2011, numărul cazurilor de rujeolă din Uniunea Europeană a crescut de patru ori.

Demersul de vaccinare a devenit o victimă a propriului succes, a spus Kadenbach, argumentând că succesul eliminării poliomelitei și variolei începe să fie uitat, iar importanța vaccinării este neglijată, făcându-i pe oameni să considere că nu mai este nevoie să recurgă la vaccinuri. Costurile acestora reprezintă, de asemenea, un factor care limitează accesul multora la vaccinare, după cum a fost cazul și cu vaccinul antigripal, a adăugat aceasta. Țările care cheltuiesc cel mai puțin cu subvenționarea vaccinării împotriva gripei, cum ar fi Austria, Cehia și Polonia, sunt cele care au cea mai redusă rată de vaccinare.

Imunizările se află printre cele mai eficiente intervenții de sănătate publică din punctul de vedere al costurilor, dar bugetele de sănătate tot mai reduse sabotează punerea în practică a programelor de vaccinare, a spus Armin Fidler, expert în domeniul sănătății din partea Băncii Mondiale. Problema subvenționării din partea statului nu s-a pus doar în țările în curs de dezvoltare care sunt, deseori, mult mai inventive în abordare, a adăugat Fidler.

“În țări cum ar fi Brazilia, Mexic sau Turcia, anumite servicii sociale, de exemplu taxele de școlarizare sunt asociate vaccinărilor”, a spus acesta, menționând că astfel de plăți obligatorii ar trebui introduse și în alte țări.

Kadenbach a făcut apel la crearea unei inițiative europene comune care să unească atât experții din domeniul sănătății, cât și factorii de decizie pentru a obține un sprijin politic mai puternic pentru programele de vaccinare.

 

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.