Bulgaria şi Ungaria compensează peste 50% din moleculele aflate încă în aşteptare în România

0

Bulgaria compensează jumatate din 64 de molecule aflate pe listele de asteptare in Romania, unde nici o molecula noua nu a mai fost introdusa spre compensare din 2007, iar Ungaria peste 60%, arata un comunicat de presa al Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM) care prezinta o analiza a procentului de compensare a 64 de molecule din cele 140 aflate pe listele de aşteptare din tara noastra.

,,Datele noastre arată că, din coşul celor 15 state europene la care se raportează România, Germania compensează 91% din cele 64 molecule analizate, Spania 89%, iar Slovacia 88%. La polul opus, cu cele mai puţine molecule compensate, se află Lituania care compensează doar 38% şi România care nu a actualizat lista medicamentelor compensate în ultimii  cinci ani”, a declarat Dan Zaharescu, Director Executiv Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM).

Deseori, bolnavii de cancer au nevoie fie de tratamente care sunt compensate, dar nu se găsesc în farmacii, fie de medicamente care nu sunt pe lista de compensate şi pentru care pacienţii ar trebui să plătească zeci de mii de euro lunar.

,,Ajunşi în situaţii disperate, unii pacienţi ajung să facă campanii de strângere de fonduri pentru a face rost de bani pentru tratament – aşa cum a fost cazul dnei. prof. Adela Rogojinaru diagnosticată cu o formă gravă de cancer de piele cu metastaze”, a adăugat Cezar Irimia, Preşedinte Alianţa Pacienţilor Cronici din România (APCR).

Bolnavii de hepatită din România se afla în aceeaşi situaţie, desi in ultimul timp au aparut terapii noi, mai eficiente, cum ar  fi tripla terapie, mentioneaza Marinela Debu, Preşedinte Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice (APAH). Accesul pacientilor la aceste terapii este, insa, blocat de costurile foarte ridicate, in conditiile in care tratamentele nu sunt incluse pe lista de compensate.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.