Cadru mai flexibil pentru funcționarea spitalelor care ar putea deveni plătitoare de TVA

0

Spitalele vor continua să fie unități medicale de stat, însă, prin proiectele de reformă ale Ministerului Sănătății se încearcă eliminarea lor din categoria instituțiilor publice bugetare, flexibilizarea cadrului lor de funcționare și încurajarea găsirii de soluții manageriale pentru o activitate mai eficientă, a precizat secretarul general adjunct al Ministerului Sănătăţii, dr. Adela Neagoe, în cadrul unei dezbateri publice.

“Indiferent de forma de organizare aleasă, unităţile sanitare rămân spitale de stat, vor putea opera după un buget global, spre deosebire de situația actuală când trebuie să aștepte rectificarea bugetară, vor avea posibilitatea înregistrării ca plătitor de TVA și deducerii TVA-ului aferent achizițiilor, având ca efect diminuarea costurilor și majorarea lichidităților, vor avea posibilitatea de a contracta împrumuturi financiare, de a calcula și introduce în costuri amortizarea bunurilor și de a constitui fond propriu de dezvoltare”, au precizat în timpul întâlnirii reprezentanţii Ministerului.

De asemenea, se intenționează scoaterea profesiei de medic din categoria personalului bugetar ca soluție de creștere a veniturilor medicilor și echipelor medicale.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.