Calitatea somnului – îmbunătățită de berea fără alcool

0

Hameiul, un ingredient esenţial al berii, are efecte benefice asupra calității somnului, arată un studiu realizat în cadrul Facultăţii de Ştiinţe de la Universitatea Extremadura din Spania, datorită substanțelor amare care au un efect sedativ. Cercetările au demonstrat o îmbunătățire a calității somnului în rândul femeilor care consumă o cantitate de 333 ml bere fără alcool (333 ml, cu 0% alcool). Mecanismul de acţiune al hameiului constă în ridicarea nivelului neurotransmițătorului numit acid gama-aminobutiric, un neurotransmițător inhibitor care acționează în sistemul nervos central.

Cercetarea a fost realizată cu ajutorul unui grup de asistente medicale care lucrează în ture. Parametrii cronobiologici din timpul somnului au fost evaluaţi prin actigrafie (modalitate non-invazivă de evaluare a ciclurilor de odihnă ale organismului),  după un consum moderat de bere fără alcool în timpul cinei, timp de 14 zile. Concluziile au fost obţinute prin comparaţie cu un grup de control ce nu consuma bere fără alcool în timpul cinei.

Rezultatele actigrafiei au demonstrat o îmbunătăţire a calității somnului luând în considerare cei mai importanţi parametri: latența somnului a scăzut (p ≤ 0,05) în grupul de tratament (12,01 ± 1,19 min), comparativ cu grupul de control (20,50 ± 4,21 min), la fel şi activitatea totală (p ≤ 0,05; grup de tratament = 5284.78 ± 836.99 impulsuri de activitate vs control = 7258.78 ± 898.89 impulsuri de activitate).

“Cercetătorii spanioli demonstrează că berea poate îmbunătăți calitatea somnului, dacă este însă consumată în cantități moderate. Avem de-a face cu o concluzie importantă, în condiţiile în care insomnia este una dintre bolile cel mai des întâlnite ale acestui secol”, afirmă Corina Zugravu, Preşedintele Centrului de Studii despre Bere, Sănătate şi Nutriţie.

Consumul moderat de bere trebuie completat de un stil de viaţa sănătos şi o alimentaţie corespunzătoare, atrag atenţia membrii Centrului de Studii despre Bere, Sănătate şi Nutriţie. Un consum moderat de bere este o cantitate de 660 ml/zi pentru bărbaţi şi 330 ml/zi pentru femei cu maxim 5% alcool.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.