Campanie de informare privind riscul creșterii trigliceridelor

0

Campania „Misiunea 150”, inițiată de compania farmaceutică Abbott, își propune să crească gradul de conştientizare a populaţiei cu privire la nivelul ridicat al trigliceridelor în sânge și să aducă în atenţia publică riscurile implicate de hipertrigliceridemie.

„Trigliceridele sunt grăsimi formate din mai multe tipuri de acizi grași. Limita lor normală este de 150 mg/dl. În organismul uman, ele se găsesc fie în sânge, fie în țesutul adipos. Sursa lor este dată de grăsimile din alimentație, sau pot fi sintetizate în ficat. Atunci când trigliceridele sunt prezente peste nivelul normal de 150 mg/dl, apare obezitatea sau supraponderea, iar când se acumulează în cantitate mare în sânge, apare o boală numită hipertrigliceridemie. Această boală este, de regulă, asociată și cu obezitatea, hipertensiune arterială, o creștere a colesterolului, sau cu diabetul zaharat și sindromul metabolic, care reprezintă un factor major de risc cardiovascular ”, explică Prof. Dr. Nicolae Hâncu – Diabet, Nutriție și Boli Metabolice.

Campania subliniază importanţa informării cu privire la hipertrigliceridemie, a testării pentru evaluarea nivelului trigliceridelor precum şi a nevoii de a urma constant recomandările medicului cu privire la stilul de viață şi la tratament.

„În cazul în care nivelul trigliceridelor depăşeşte valorile normale, în primul rând trebuie să intervenim prin optimizarea stilului de viață, printr-o dietă săracă în grăsimi și în calorii. Dacă nu reușim să menținem nivelul trigliceridelor sub această valoare de 150 de mg/dl, suntem obligați să asociem medicamente din grupul fibraților, a fenofibratului în special, asociat cu medicamente, și nu cu suplimente nutritive, din grupul Omega 3”, a adăugat Prof. Dr. Nicolae Hâncu.

Cele mai predispuse persoane la hipertrigliceridemie sunt cele cu diabet, cele supraponderale şi cele sedentare. În cadrul campaniei, medicii le vor explica acestora ce sunt trigliceridele, care este valoarea lor normală, care sunt riscurile hipertrigliceridemiei şi cum poate fi menţinută sub control prin schimbări în stilul de viaţă sau prin tratament. Publicul va putea avea acces la informaţii de specialitate oferite de medici și pe platforma www.misiunea150.ro.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.