Campanie de screening gratuit: Unu din opt copii, depistat cu o afecțiune cardiacă

0

Unu din opt copii a fost depistat cu afecțiuni cardiace de care părinții nu știau, în cadrul campaniei anuale de screening cardiac ”Nicio zi fără joacă”, desfășurată de Centrele de Excelență ARES în perioada 1 iunie-31 iulie. Peste 320 de copii cu vârste cuprinse între 0 și 12 ani au beneficiat gratuit de electrocardiograme și consultații cardiologice gratuite. În urma consultațiilor s-au depistat aritmii respiratorii, bradicardii sinusale, tahicardii ventriculare, aspect hipertorfie ventriculară stângă și dreaptă, BRD minor; printre micuții testați s-au numărat și câțiva copii în cazul cărora electrocardiograma și consultul au ridicat suspiciunea de malformații congenitale cardiace (Defect Septal Atrial, Persistență de Canal Arterial).

”Aceste rezultate arată că este nevoie de cât mai multe campanii de screening. Ca lider în domeniul cardiologiei intervenționale, misiunea noastră este inclusiv cea de educație și prevenție. Vom continua an de an acest program de screening, alături de altele îndreptate către alte categorii de vârstă pentru că nouă din 1.000 de copii vin pe lume cu o malformație cardiacă congenitală. Și, cel mai important, pentru că este atât de simplu să le depistăm la timp și să le tratăm fără tăieturi, fără cicatrici și cu riscuri minime” a spus dr. Oren Iancovici, directorul general al Centrelor de Excelență ARES.

Campania ”Nicio zi fără joacă” urmărește depistarea afecțiunilor și a malformațiilor cardiace la copii, în condițiile în care anual în România se nasc aproximativ 1200 de copii cu malformații cardiace congenitale. Dintre aceștia, mai puțin de 500 sunt operați. În cadrul celor patru ediții de până acum, la Centrele de Excelență ARES au fost testați gratuit aproximativ o mie de copii.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.