Campanie pentru conștientizarea cancerului de sân

0

Ioan Gyuri Pascu, actorul Andi Vasluianu și Cornel Ilie de la trupa Vunk s-au alăturat unei campanii publice de informare asupra cancerului la sân, cu mesajul “Te rog, mergi la control! Când tu suferi, sufăr și eu!”. Campania îndeamnă femeile să se autoexamineze și să meargă la control, cu scopul depistării precoce a afecțiunilor maligne ale sânului.

“Anul trecut s-au făcut 4000 de ecografii mamare din care 2% au fost paciente cu cancer care au necesitat tratament imediat, iar 18% prezentau nodule care au necesitat investigații ulterioare”, a declarat Cezar Irimia, președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC). Statisticile arată că în România 7900 de femei sunt depistate anual cu cancer de sân, din care 3100 mor.

Dr. Cătălin Costovici, oncolog la Centrul Medical de Diagnostic, Tratament Ambulatoriu și Medicină Preventivă al Academiei Române, a explicat necesitatea testării HER2, un test care arată cât de agresiv este cancerul respectiv. Mai precis, dacă testul HER2 este pozitiv, cancerul respectiv este mult mai agresiv, cu un prognostic mai defavorabil, și necesită o terapie țintită. Unul din șase cancere de sân este HER2 pozitiv.

70% din cazurile de cancer mamar sunt descoperite prin autoexaminarea sânilor. Cancerul de sân descoperit în stadiile I sau II nu recidivează decât în sub 10% din cazuri.

Campania include reclame outdoor, pe internet și spoturi radio și este susținută de firma Roche.

About Author

Delia Budurca

Comments are closed.