Campanie pentru promovarea sănătății copiilor

0

Pe fondul unor realități dramatice existente în România, respectiv faptul că avem cea mai mare rată a mortalității infantile din Uniunea Europeană pentru copiii de până la cinci ani și una din cele mai înalte rate de mprtalitate evitabilă în rândul copiilor, Societatea Română de Pediatrie a lansat o campanie intitulată “Să protejăm împreună copilăria”. Campania va dura un an și constă în lansarea unui Ghid practic de profilaxie a bolilor infecțioase pediatrice din România, adresat cadrelor medicale, cu recomandările de vaccinare asociate acestora, și în lansarea unei platforme online www.protejamcopilaria.ro pentru informarea părinților.

Potrivit Eurostat, mortalitatea infantilă în România este de 9,8 la mie, dublă față de media europeană, iar analiza cauzelor deceselor arată că majoritatea pot fi prevenite. Conform datelor prezentate de prof. Marin Burlea, președintele Societății Române de Pediatrie, avem o incidență ridicată a unor boli care pot fi prevenite prin vaccinare – rujeola (locul 3 în Europa) și hepatita B (locul 6 în Europa).

Programul Național de Vaccinare cuprinde vaccinarea copiilor contra hepatitei B, difteriei, tetanosului, poliomielitei, Haemophilus Influenzae, rujeolei, rubeolei, parotiditei, iar acesta ar trebui extins asupra vaccinării împotriva rotavirozelor și a vaccinării anti-pneumococice, a spus prof. univ. dr. Doina Pleșca, decan al UMF București.

Un alt fenomen asupra căruia au atras atenția reprezentanții Societății Române de Pediatrie este scăderea accentuată a numărului de nou-născuți, cu circa 30.000 de bebeluși anual. Numărul de copii nou-născuți anual în România este de aproximativ 200.000, sporul natural al țării noastre fiind negativ.

Campania este susținută de GlaxoSmithKline.

About Author

Delia Budurca

Comments are closed.