Campanie pro-donare de celule stem

0

Ministerulu Sănătăţii a lansat campania pentru promovarea donării de celule stem hematopoietice “Donează o şansă la viaţă”, organizată de Registrul Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice, în colaborare cu toate unităţile sanitare care desfăşoară activităţi de recrutare şi testare a donatorilor de celule stem hematopoietice, coordonate de Registrul Național.

Prin intermediul Registrului Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice, patru vieţi au fost salvate în urma procedurilor de transplant de celule stem de la donator neînrudiţi, a anunţat medicul Aurora Dragomirişteanu, directorul Registrului Național – trei români au primit celule din Cehia, Germania şi Polonia, iar al patrulea, un pacient din Rusia, a primit celule stem din România.

Persoanele sănătoase cu vârsta între 18 și 45 de ani înscrise în Registru pot dona până la vârsta de 60 de ani, însă înscrierea nu presupune automat şi donarea celulor stem hematopoietice. Donarea de celule stem hematopoietice este voluntară, anonimă şi neremunerată, reprezentând un gest prin care donatorul poate salva o viaţă. Cei care doresc să devină donatori pot contacta TelVerde 0800 88 STEM (7836), număr apelabil din reţeaua Romtelecom, sau accesa site-ul www.registru-celule-stem.ro. Până în prezent, în Registru au fost înscrise peste 1.000 de persoane.

“Avantajul unui Registru Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice este acela că se află în permanentă legătură cu registre similare din întreaga lume, au standarde şi proceduri de lucru comune, iar baza de căutare pentru potenţiali donatori compatibili cu pacienţi care au nevoie de transplant este incomparabil mai mare”, a mai spus dr. Dragomirişteanu.

Registrul Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice este o instituţie publică aflată în subordinea Ministerului Sănătăţii, misiunea acestuia fiind aceea de a identifica şi asigura, la standarde internaţionale, donatori de celule stem hematopoietice compatibili neînrudiţi, tuturor pacienţilor din România, dar și din străinătate, care au nevoie de un transplant şi care nu au donatori compatibili înrudiţi. Beneficiarii Registrului sunt pacienți diagnosticaţi cu leucemie sau alte boli grave ale ţesutului sanguin sau ale sistemului imunitar.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.