Cancerul ovarian – incidență cu 50% mai mare în România față de media mondială

0

Incidența cancerului ovarian în România este cu 50% mai mare decât media mondială – 9,4 cazuri la 100.000 de locuitori, potrivit datelor prezentate de către Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România (FABC) în cadrul unui eveniment care a marcat astăzi, pentru prima dată în țara noastră, Ziua Internațională de Luptă Împotriva Cancerului Ovarian.

„Până în 2030, incidența cancerului va crește cu 81% în țările aflate în curs de dezvoltare, avansând și în țările dezvoltate, diferența realizându-se în ceea ce privește momentul diagnosticării. În România, diagnosticarea se face în stadii avansate și, în aceste condiții, supraviețuirea este redusă. Cancerul ovarian este diagnosticat de multe ori întâmplător, pacienta prezentându-se la medic pentru alte afecțiuni”, a spus dr. Dana Stănculeanu de la Institutul Oncologic București.

În România, cancerul ovarian reprezintă cea de-a cincea formă de cancer ca frecvență, la femei. În fiecare an, în țara noastră se raportează 1.686 cazuri noi de cancer ovarian, în timp ce 981 de românce mor din cauza cancerului ovarian. Anual, la nivel mondial sunt diagnosticate aproximativ 224.747 cazuri noi de cancer ovarian – incidența fiind de 6,3 la 100.000 de locuitori – și sunt înregistrate 140.163 decese datorate cancerului ovarian – 3,8 decese la 100.000 de locuitori.

„Am simțit nevoia să ne manifestăm solidaritatea cu femeile care sunt afectate de această boală mutilantă atât fizic, cât și psihic. Primii pași pe care noi, ca asociație de pacienți, putem să-i facem, sunt orientați în direcția informării corecte, pentru a încerca să creștem frecvența cu care femeile de peste 30 de ani merg la control ginecologic”, a declarat Cezar Irimia, președinte FABC. Intervalul de vârstă la care cancerul se manifestă cel mai frecvent este de 60-70 de ani, incidența fiind destul de ridicată și la 40-50 de ani.

 

Studiile clinice, o șansă la vindecare

„Cancerul ovarian se poate trata cu condiția să fie tratat cum trebuie, atunci când trebuie. Există un singur nou tratament aprobat care probabil va fi rambursat în România o dată cu noile liste de medicamente compensate”, a spus dr. Stănculeanu, atrăgând atenția asupra posibilității pacientelor de a participa la studii clinice de fază III-IV care se desfășoară și în țara noastră și care le-ar putea crește șansele de vindecare. „Orice studiu poate reprezenta o șansă pentru acea pacientă. Tratamentul este multimodal și se bazează pe îmbinarea mai multor modalități terapeutice. Cauza pentru care femeile sunt reticente să participe la studii clinice este lipsa de informare”, a menționat medicul. FABC a solicitat Ministerului Sănătății întocmirea unui registru național al trialurilor clinice pentru o mai coerentă informare a bolnavilor prin intermediul asociațiilor de pacienți, a adăugat Cezar Irimia.

 

Cea mai frecventă formă de cancer ovarian o reprezintă carcinomul epitelial care se dezvoltă din celulele de la suprafaţa ovarului (din epiteliu), al doilea tip de cancer ovarian ca frecvenţă este reprezentat de tumorile cu celule germinale care se dezvoltă din celulele ovariene care produc ovulele și care pot apărea și la femeile mai tinere, iar al treilea tip de cancer ovarian, tumorile stromale, este rar şi se dezvoltă din ţesutul de susţinere al ovarului.

Principalii factori care cresc riscul de apariţie al cancerului ovarian sunt vârsta înaintată, istoricul familial şi genetic, menarha precoce sau menopauza tardivă, prima sarcină tardivă (după vârsta de 30 de ani), nuliparitatea, istoric de cancer de sân. Simptomele bolii sunt diverse, variind de la distensie abdominală, sângerări vaginale neobișnuite, modificări ale tranzitului intestinal, dureri abdominale sau pelvine până la prezența unei mase palpabile în interiorul abdomenului.

 

 

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.