Cancerul pulmonar îți poate fura timpul!

0

Mesajul campaniei anuale de informare asupra riscului acestei afecţiuni, derulată în luna noiembrie de Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC), atrage atenția asupra riscului cancerului pulmonar care în fiecare an ucide mai multe persoane decât cancerul de sân şi de prostată împreună. Anul acesta, RATB susține campania și 500 de autobuze din București vor purta în perioada 10-30 noiembrie mesajul “Câştigă timp! Cancerul pulmonar îţi poate fura timpul”.

“Împreună cu partenerii noştri din această campanie dorim să atragem atenţia asupra riscului acestei boli. Cancerul pulmonar este cel mai mare ucigaş dintre toate. Numărul 1 în rândul bărbaţilor, dar şi boala oncologică cu cea mai mică durată medie de supravieţuire… Este o afecţiune care vine cu semne puţine şi ne lasă puţin timp la dispoziţie”, atrage atenţia Cezar Irimia, preşedintele FABC.

 

Un pachet de țigări fumat pe zi crește de 25 de ori riscul de cancer pulmonar

Cauza principală a cancerului pulmonar este reprezentată, la peste 90% din pacienţi, de fumat. Statisticile arată că, în rândul bărbaţilor fumători, riscul de apariţie a cancerului pulmonar este de 17%, în timp ce în rândul femeilor fumătoare, ajunge la 12%. Persoanele care fumează mai mult de un pachet de ţigări pe zi au un risc de a dezvolta cancer pulmonar de până la 25 de ori mai mare decât un nefumător.

“Mortalitatea în urma cancerului pulmonar nu este încă surclasată de nicio altă malignitate. La fiecare 30 de secunde, undeva în lume, o persoană moare din cauza cancerului pulmonar“, declară doctorul pneumolog Dorin Vancea, preşedintele Secţiunii de Cancer Pulmonar a Societăţii Române de Pneumologie.

În România, cancerul pulmonar are o incidență de 30 de cazuri la 100.000 de locuitori, potrivit studiului Globocan 2008. .

Diagnosticarea cancerului pulmonar este dificilă, deoarece simptomele lui pot fi confundate cu cele ale unei răceli persistente sau cu tusea cauzată de fumat. În majoritatea cazurilor, afecţiunea este diagnosticată când deja se înregistrează metastaze.

În luna noiembrie, FABC va distribui împreună cu o revistă de femei şi cu unul dintre cele mai importante ziare de sport din România un ghid dedicat exclusiv pacienţilor cu cancer pulmonar, la care au colaborat medici specialişti din ţară. Informaţii despre cancerul pulmonar şi despre posibilităţile de diagnosticare vor putea fi regăsite pe toată durata campaniei pe site-ul www.invingemcancerul.ro.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.