Studiu UK: Unul din trei vârstnici nu înţelege prospectele medicamentelor

0
Unu din trei adulți cu vârsta de peste 65 de ani din Anglia are dificultăți în ceea ce privește citirea și înțelegerea informațiilor de bază legate de sănătate, cum ar fi cele de pe prospectul unei simple aspirine, arată un studiu publicat de British Medical Journal. Acești pacienți sunt expuși unui risc dublu de a deceda în următorii cinci ani (16%) comparativ cu adulții care nu au probleme cu citirea și înțelegerea prospectelor medicale (6%).
Cercetarea a cuprins aproape 8.000 de adulți dintre care 67,5% puteau înțelege corect prospectele, 20% au fost evaluați ca având un nivel mediu de înțelegere și 12,5% au demonstrat un nivel redus de înțelegere a indicațiilor medicale. Aproape jumătate dintre adulții de peste 80 de ani aveau un nivel redus de înțelegere, comparativ cu un sfert dintre adulții cu vârsta de 60 de ani sau mai puțin. Studiul a monitorizat participanții timp de cinci ani, iar în acest interval 6% dintre cei cu un grad ridicat de înțelegere a instrucțiunilor medicale, 9% dintre cei cu un nivel mediu de înțelegere și 16% dintre adulții cu o capacitate redusă de citire și înțelegere a prospectelor medicale au decedat. Adulții din ultima categorie erau, în general, caracterizați printr-o prevalență crescută a simptomelor depresive, a limitărilor fizice și a bolilor cronice (cardiace, diabet, astm), iar adulții cu cea mai bună înțelegere a prospectelor dispuneau de abilități cognitive mai puternice, inclusiv fluență verbală și memorie mai bună.
Asociațiile de pacienți din Anglia au afirmat, ca urmare a acestui studiu, că pacienții ar trebui să participe la elaborarea prospectelor pentru medicamente astfel încât acestea să fie redactate într-un mod clar și relevant.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.