Căpșunile și salata, alimentele cele mai contaminate cu pesticide

0

Mai mult de 97% dintre alimente conțin pesticide care rămân, totuși, în limitele legale, potrivit unui studiu al European Food Safety Authority (EFSA). Căpșunile sunt cele mai expuse riscului de a depăși limitele de siguranță.

Aproximativ 55% dintre exemplarele evaluate de EFSA nu conțineau urme detectabile de substanțe chimice. Cea mai ridicată rată a depășirii limitelor a fost pentru căpșuni, urmate de salată – acestea sunt deosebit de sensibile la paraziți, fiind așadar tratate cu sprayuri chimice.

Raportul s-a bazat pe aproape 81.000 de mostre adunate din 27 de state membre UE, Islanda și Norvegia. EFSA a ajuns la concluzia că 1,5% din mostre depășeau clar limitele legale. Peste 27,3% dintre exemplare conțineau urmele a mai mult de un pesticid, iar ONG-urile din domeniul sănătății și mediului au subliniat faptul că EFSA nu a examinat efectele combinate asupra oamenilor a diverselor reziduri de pesticide, așa-numitul efect de cocktail.

„A oferi statistici despre un singur reziduu de pesticid din alimente este prea simplist. Deși 97% dintre alimentele consumate în UE nu depășesc limitele maxime de reziduuri pentru pesticide, numărul total de reziduuri din mâncare a crescut în ultimii ani, ceea ce este îngrijorător din moment ce puțin se știe despre efectele combinate ale pesticidelor asupra sănătății umane”, a spus Martin Dermine din partea Pesticide Action Network (PAN) Europe.

În prezent, EFSA lucrează la evaluarea riscului cumulativ care va oferi o perspectivă în ceea ce privește efectele cronice asupra sănătății pe baza exemplarelor din 2011, 2012 și 2013.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.