Caravana FABC – peste 11.500 testați, 33 de cancere diagnosticate

0

În cei zece ani de activitate, în cadrul caravanei „Nu am făcut destul!”, organizată de Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC), au beneficiat de controale gratuite 11.500 oameni din mediul rural și au fost descoperite 33 de cazuri de cancer. În ediția din acest an au fost testate 1.200 de persoane testate și au fost descoperit 5 cazuri de cancer.

Caravana „Nu am făcut destul” s-a desfășurat în septembrie-noiembrie în opt localități rurale aflate la mai mult de 20 km de cel mai apropiat spital (Brașov: Teliu, Galați: Suhurlui, Cuza Vodă, Vaslui: Oltenești, Gârceni, Vrancea: Câmpuri, Tulnici, Dolj: Măceșu de Sus).

O echipă de medici specialiști și rezidenți, asistente medicale, studenți la facultăți de medicină și elevi la școli postliceale sanitare au mers în aceste comune și au făcut testări medicale cu scopul de a depista boli oncologice: analize de sânge (hemogramă, profil lipidic, PSA, electroforeza proteinelor serice), analize de urină (urocultură și sumar de urină), măsurarea glicemiei (instant și din sânge venos), tensiunii, greutății, înălțimii, ecografii mamare, consult urologic cu ecografie, consult dermatologic și dermatoscopie, evaluare pentru riscul de cancer pulmonar.

1200 de oameni testați în acest an, 5 cazuri diagnosticate

Echipa a ajuns în fiecare localitate de două ori: în primul weekend s-au recoltat probele de sânge și urină (o zi), iar în al doilea weekend (două zile), după venirea rezultatelor de la analize, a fost caravana propriu-zisă, cu echipa de medici.

Persoanele găsite cu suspiciuni au primit recomandări de control suplimentar (mamografii pentru cancerul mamar, consult dermatologic și dermatoscopii pentru cancerele de piele, consult urologic cu ecografie pentru cancerul renal, urotelial și de prostată), dar și programări gratuite la clinicile cele mai apropiate.

„Dacă o persoană și-ar fi făcut aceste controale și ar fi plătit pentru ele, ar fi dat 2760 lei pentru toate. Este inutil să spunem că mulți oameni de la sate nu au acești bani. De multe ori nu au nici specialiști în județ sau mijloace de transport. Nu mai spun de faptul că noi am creat ocazia de a face toate aceste analize într-un timp atât de scurt și am asigurat chiar și navigarea pacienților, acolo unde a fost cazul.” spune Cezar Irimia, președintele FABC.

Caravana „Nu am făcut destul” ediția a X-a, în cifre:

În cele 24 zile ale caravanei au fost testate 1.204 de persoane. Dintre acestea,

  • 72% sunt femei, 28% bărbați
  • 55% au vârste de peste 50 de ani
  • 76% suferă de obezitate sau au exces ponderal
  • 44% și-au făcut analizele de sânge anul acesta
  • 31 suferă sau au suferit de o formă de cancer
  • 228 au rude care suferă sau au suferit de cancer

De asemenea, 26% dintre femeile prezente la testări au făcut un test HPV sau Papanicolau cu mai mult de 3 ani în urmă, iar 41% nu l-au făcut niciodată.

Au fost depistate două cazuri de cancer mamar, un cancer de prostată, două cazuri de carcinom bazocelular.

39% dintre cei testați au valoarea glicemiei modificată, ceea ce sugerează că fie au fost diagnosticați pacienți noi cu diabet, fie cei care au diabet nu își controlează eficient valorile glicemice.

About Author

Delia Budurca

Comments are closed.