Cardul de sănătate, obligatoriu de la 1 septembrie

0

Cardul de sănătate devine obligatoriu de la data de 1 septembrie 2015 pentru asigurații cu vârsta de peste 18 ani, autoritățile considerând că a fost suficientă perioada de acomodare. La acest moment, conform CNAS, mai sunt de distribuit 300.000 de carduri, în timp ce la asigurați se află aproape 15 milioane de carduri.

“Am decis că utilizarea cardului de sănătate nu mai poate fi amânată.  Sistemul are nevoie de acest instrument. Economiile pe care le vom face se vor regăsi în numărul şi calitatea serviciilor oferite asiguraţilor”, a declarat Nicolae Bănicioiu, ministrul Sănătăţii.

Pentru tinerii care împlinesc 18 ani, cardul de sănătate urmează să fie tipărit și distribuit. Până când intră în posesia cardului, aceștia vor primi servicii medicale conform vechiului sistem de validare şi decontare.

Asiguraţii pe numele cărora cardul a fost tipărit, dar care din diverse motive nu au intrat încă în posesia lui, trebuie să îl solicite la casa de asigurări în evidenţa căreia se află.

“A venit momentul ca acest card să funcţioneze aşa cum a fost el gândit. Consider că a fost suficientă perioada de acomodare. Totodată, această perioadă a fost necesară. Am considerat important să ne asigurăm că acest instrument util pentru sistem nu blochează accesul asiguratilor la servicii medicale. Sunt convins că vor exista critici indiferent de momentul în care cardul va fi singurul instrument de validare şi decontare a serviciilor din sistem”, a declarat Vasile Ciurchea, preşedintele CNAS.

Casele de asigurări de sănătate vor elibera adeverinţe de înlocuire a cardului pentru persoanele care solicită card duplicat şi pentru asiguraţii care din motive personale sau religioase refuză utilizarea cardului de sănătate.

Conform CNAS, începând de astăzi va rula la TV un spot care anunţă obligativitatea folosirii cardului de sănătate de la 1 septembrie.

În luna iunie CNAS a anunțat economii de 20 de milioane de euro ca urmare a folosirii cardului de la 1 mai, comparând luna mai 2015 cu luna aprilie 2015.

About Author

Delia Budurca

Comments are closed.