Carnea procesată, factor de risc pentru cancer la fel de important ca tutunul sau expunerea la azbest

0

Agenția Internațională pentru Cercetare în Cancer, divizie de cercetare a Organizației Mondiale a Sănătății avertizează că produsele procesate din carne, cum ar fi șunca, kaizerul, cârnații și hot-dog-ul pot cauza cancer, alături de carnea roșie – calificată drept posibil „carcinogenică”.

Produsele procesate din carne au fost clasificate în grupul 1 de factori care generează cancerul, împreună cu  tutunul și expunerea la azbest. Concluziile s-au bazat pe munca unei echipe de experți din zece țări care au centralizat rezulatetele a peste 800 de studii asupra legăturii dintre apariția diverselor tipuri de cancer și consumul de carne procesată sau carne roșie. Dovezile cele mai puternice au venit din partea studiilor desfășurate în ultimii 20 de ani.

Experții au ajuns la concluzia că fiecare 50 de grame de carne procesată consumată zilnic crește riscul de cancer colorectal cu 18%. Potrivit cercetătorilor, carnea procesată este cea tranformată prin sărare, fermentație, afumare sau alte procese care îi schimbă aroma și îmbunătățesc conservare; majoritatea cărnurilor procesate includ proc și vită, dar și alt tip de carne roșie, pui sau organe de animal.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.