CE: Îngrijirile medicale din România, printre cele mai precare din Europa

0
România se află pe locul 26 în ceea ce priveşte acoperirea nevoilor de îngrijire medicală ale pacienţilor din peste 30 de țări europene, conform raportului Comisiei Europene, OECD Health Data 2014. Mai bine de 15% dintre pacienţii intervievaţi au răspuns că nu au avut acces la îngrijirea medicală corespunzătoare, în condiţiile în care la nivel european mai puţin de 10% dintre pacienţi au susţinut acelaşi lucru, se arată într-un comunicat de presă al Asociației Române a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM).
Pe primele locuri în clasament se află ţări precum Austria, Olanda sau Slovenia unde mai puţin de 5% dintre participanți au spus că nu au avut acces la îngrijiri medicale. România se află pe ultimele locuri, alături de Letonia, Bulgaria şi Polonia.
,,Datele incluse în raportul Comisiei Europene subliniază realitatea cu care pacienţii români se confruntă în fiecare zi, diferenţa foarte mare între nevoile lor de îngrijire medicală şi bugetul alocat de autorităţi. Numai în ceea ce priveşte accesul la tratament ajungem la o diferenţă de 1,25 miliarde lei care se traduce printr-un număr mare de pacienţi care nu sunt trataţi conform cu standardele europene actuale. Sistemul de sănătate românesc are nevoie de o finanţare corectă, care să pornească de la realitatea din spitale şi de la nevoile pacienţilor”, a declarat Dan Zaharescu, Director Executiv ARPIM.
Pentru analiza gradului de acoperire a nevoilor pacienţilor s-au luat în considerare parametri precum costurile mari, perioadele foarte lungi de aşteptare, distanţa mare până la prima unitate care poate oferi îngrijiri medicale, aceştia fiind corelaţi cu nivelul coplăţii sau al serviciilor acoperite de asigurarea de sănătate.
,,În acest moment, România alocă 4% din PIB sănătăţii. Este un buget cu 0,2 puncte procentuale mai mic decât cel alocat în anul 2014 şi cu 2,5 puncte procentuale mai mic decât media europeană. Este un decalaj considerabil şi greu de echilibrat în condiţiile în care nevoile de tratament ale românilor au crescut cu 20% în ultimii trei ani şi sunt în continuă creştere, în timp ce bugetul alocat sănătăţii, ca procent din PIB, este în scădere, a adăugat Zaharescu. Directorul ARPIM consideră că ar fi nevoie de cel puțin 6% pentru ca pacienții români să poată avea acces la servicii medicale în condiții similare celorlalți pacienți europeni.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.