Cei care lucrează în ture, mai predispuși la diabet

0

Anumite tipuri de ocupații cresc riscul de diabet. Un studiu internațional publicat în jurnalul Occupational and Environmental Medicine arată că cei care lucrează în ture sunt cei mai predispuși diabetului, potrivit euractiv.com.

Nerespectarea ritmului biologic al organismului afectează hormonii și somnul, cercetările demonstrând că forțarea oamenilor să doarmă în momente nepotrivite ale zilei poate genera dezvoltarea unor stadii timpurii de diabet de tip doi, în doar câteva săptămâni. Studiul cercetătorilor de la Huazhong University of Science and Technology din China a arătat că probabilitatea este cu 9% mai mare ca cei care lucrează în ture să sufere de diabet de tip 2.

Diabetul afectează productivitatea forței de muncă din Europa

Investiția în prevenirea diabetului va reduce costul de a gestiona problema mai tâziu și va menține productivă forța de muncă europeană, afirmă specialiștii. Pe măsură ce tot mai mulți europeni devin supraponderali sau obezi din cauza alimentației nesănătoase și a unui stil de viață sedentar, tot mai mulți vor dezvolta, cu timpul, diabet.

Organizația Mondială a Sănătății estimează că între 36,9 și 56,7% dintre femeile cu vârste între 15 și 74 de ani din UE sunt obeze, cifrele situându-se între 51% și 69,3% pentru bărbați, în funcție de țară. În plus, 80% dintre cazurile de diabet tip 2 la adulți sunt asociate obezității, potrivit OMS. Luând în considerare creșterea explozivă a ratelor obezității în ultimele decenii, partea de cheltuieli asociate obezității va crește, potrivit Centrului European pentru Politică Economică Internațională.

Diabetul este o boală cronică, silențioasă, fiind de multe ori trecută cu vederea de către politicieni, deși poate duce la complicații cum ar fi orbirea și amputările și afectează productivitatea.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.