Controlarea diabetului ar putea să implice pe viitor celulele endometriale, potrivit unui studiu al cercetătorilor de la Yale School of Medicine, publicat în jurnalul Molecular Therapy. Aceștia au tratat diabetul la șoareci prin transformarea celulelor din peretele uterin în celule producătoare de insulină. Pe viitor, diabetul ar putea fi tratat cu ajutorul transplantului acestor celule la persoanele bolnave.
Endometrul reprezintă o sursă de celule stem adulte; cercetătorii au tratat aceste celule cu substanțe nutritive și factori de creștere. Ca răspuns față de aceste substanțe, celulele endometriale au adoptat caracteristicile celulelor beta din pancreas care produc insulină. Pe parcursul unui proces de incubație de trei săptămâni, celulele au luat forma celulelor beta și au început să producă proteine specifice acestora, iar unele dintre ele au produs insulină. Următorul pas a fost injectarea celulelor unor șoareci cu diabet, la care puține celule beta funcționau și aveau niveluri ridicate ale glucozei în sânge.
Șoarecii care nu au primit terapia cu celule stem au continuat să aibă nivele ridicate ale glucozei în sânge, au dezvoltat cataractă și au devenit letargici, spre deosebire de cei la care s-a aplicat terapia celulară; aceștia erau activi, nu au dezvoltat cataractă, dar nivelul de zahăr din sânge a continuat să rămână mai ridicat decât cel normal.
În continuare, echipa își propune să verifice cât timp rămâne eficient un astfel de tratament și cum ar putea obține rezultate mai bune prin modificarea cocktailului de nutrienți sau prin creșterea dozei.