Celulele stem neuronale, descoperite în epiteliul pigmentar

0

Pe viitor, celulele stem neuronale perfect compatibile cu ale pacienților vor putea fi extrase din ochii acestora, potrivit unui articol publicat în jurnalul Cell Stem Cell care consemnează identificarea de către cercetători a celulelor sistemului nervos central în unul dintre straturile de celule din spatele ochiului. Acesta, epitelilul pigmentar al retinei susține fotoreceptorii fără de care vederea nu ar fi posibilă. Cercetarea a demonstrat că stratul conține și celule stem care se pot regenera pentru a produce culturi celulare noi dacă sunt plasate în condiții optime și prin intermediul cărora se pot produce și alte tipuri de celule.
“Poți obține aceste celule de la un pacient de 90 de ani. Ele se formează în stadiul embrionar și pot rămâne în stare latentă timp de o sută de ani. Totuși, dacă le extragi și le așezi într-o anume cultură, încep să se dividă”, a spus Sally Temple, cercetător în cadrul Neural Stem Cell Institute, New York.
Grupul de oameni de știință a recoltat aceste celule din ochii donatorilor la câteva ore după decesul acestora, însă celulele pot fi izolate de fluidul care înconjoară retina în spatele ochiului, ceea ce înseamnă că pot fi accesibile și în cazul pacienților în viață, printr-o procedură obișniută de chirurgie retinală. Prin comparație, accesul la celelalte surse de celule stem neuronale din corp ar presupune proceduri chirurgicale complexe.
Temple a menționat că vor studia și potențialul proliferativ al celulelor din epiteliul pigmentar, având în vedere că acest țesut poate regenera întreaga retină la salamadre. Totuși, această capacitate pare să fi fost pierdută la șobolanii și puii adulți.
Aceste celule pot oferi o explicație pentru bolile care determină apariția altor tipuri de celule la nivelul ochiului, iar prezența lor sugerează că ar putea exista un mod de a stimula repararea controlată a ochiului la milioanele de oameni care suferă de degenerare maculară cauzată de vârstă.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.