Centrele Ares, premieră națională: Valve cardiac tratate simultan printr-o procedură minim-invazivă

0

Echipa de la Centrele Ares, formată din dr. Vlasis Ninios, dr. Iulian Călin, dr. Daniela Anghelina și dr. Crina Rădulescu, a decis să facă o intervenție minim invazivă pentru corectarea defectului celor două valve. Prin intermediul unor catetere introduse în artera femurală, pacientului i-au fost implantate și avansate până la nivelul inimii două dispozitive MitraClip care au prins foițele valvei mitrale, reducând regurgitarea sângelui. Ulterior, echipa a hotărât să rezolve și problema valvei tricuspide cu ajutorul dispozitivelor MitraClip.

Pentru prima dată în România, unui pacient în vârstă de 70 de ani i-au fost corectate simultan două valve ale inimii: valva mitrală și valva tricuspidă printr-o intervenție minim invazivă realizată la Centrele Ares. Bărbatul suferea de o formă mixtă de cardiomiopatie. Ventriculele inimii sale erau foarte dilatate, iar cele două valve care realizează comunicarea cu atriile fuseseră afectate. Ca urmare, în loc să circule unidirecțional, sângele său se întorcea din atrii în ventricule. Pacientul era extrem de slăbit, obosea la cel mai mic efort și ramânea constant fără aer. Starea lui era atât de gravă încât a fost nevoie să fie internat în secția de terapie intensive iar prognosticul era rezervat. În cazul său, o intervenție chirurgicală (tratamentul standard pentru regurgitarea tricuspidiană în România) era prea riscantă.

”Sunt multe premiere legate de acest pacient: în primul rând este prima reparare percutană a valvei tricuspide, în al doilea rând este prima reparare simultană a celor două valve: tricuspidă și mitrală” a explicat dr. Vlasis Ninios. ”Este cunoscut faptul că valva tricuspidă este greu de tratat. Nu doar pentru că are trei foițe, deci o anatomie mai complexă în comparație cu valva mitrală. Este pe partea dreaptă, are o fiziologie diferită: presiunea este mai mică, ventriculul drept este o structura mai slabă, structurile de sub valvă sunt foarte dense, foarte groase. Din păcate, chirugia a eșuat în ultimii zece ani să îi trateze pe acești pacienți. Toate registrele și toate datele și studiile au arătat că pacienții nu au niciun beneficiu. În plus, prin definiție, acești pacienți cu probleme tricuspidiene sunt foarte bolnavi, iar chirurgia nu-i poate trata fără un risc foarte mare” a adăugat el.

Cel puțin 10-20% dintre pacienții cu insuficiență cardiacă au regurgitare mitrală și un număr mai mare are regurgitare tricuspidiană. În cazul acestor pacienți, intervenția minim-invazivă poate însemna o îmbunătățire semnificativă a calității vieții.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.