Centrele de permanență, finanțate în continuare

0

CNAS subliniază, într-un comunicat de presă, că se fac în continuare demersuri pentru asigurarea finanțării centrelor de permanență pe perioada următoare, până la sfârșitul anului, menționând că nu există niciun motiv pentru blocarea activității acestor centre.

Situația financiară a centrelor de permanență din toată țara a fost reglementată de CNAS, iar gărzile efectuate de medici la aceste centre vor fi plătite, se arată în comunicatul de presă.

Centrele de permanență sunt în relații contractuale cu casele județene de asigurări de sănătate, sursa de finanțare a acestor unități medicale fiind transferurile efectuate de la bugetul de stat către CNAS, prin intermediul Ministerului Sănătății. În condițiile în care, ulterior adoptării Legii bugetului de stat pe acest an, tarifele de decontare a serviciilor efectuate de centrele de permanență s-au triplat, suma inițial alocată acestor unități sanitare pentru întregul an 2018 (61,5 milioane lei) a asigurat finanțarea doar pentru patru luni de activitate.

Ca urmare a demersurilor efectuate de Ministerul Sănătății și CNAS pentru suplimentarea fondurilor destinate centrelor de permanență, într-o primă etapă s-au alocat acestora încă 25,1 milioane lei din fondul de rezervă al guvernului.

Ulterior, la rectificarea bugetară din luna septembrie, au fost alocate alte 65 milioane lei în același scop, sumă ce a fost repartizată de CNAS caselor județene de asigurări de sănătate pentru a asigura plata la zi a centrelor de permanență.

Centrele de permanență functionează în afara programului de lucru al cabinetelor medicale individuale, în regim de cameră de gardă. Acestea sunt deservite de medicii de familie care asigură astfel, continuitatea asistenței medicale primare.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.