Cercetarea fundamentală și activitatea clinică, reunite prin medicina de laborator

0

Medicina de laborator reprezintă o interfață între cercetarea fundamentală și medicina clinică, a afirmat președintele Societății Române de Medicină de Laborator (SRML), dr. Camelia Grigore la încheierea celui de-al 21-lea Congres Naţional de Medicină de Laborator care a avut loc în perioada 4-7 iunie, la Sibiu. Concomitent, s-a desfășurat și Conferinţa Regională IATDMCT (International Association of Therapeutic Drug Monitoring and Clinical Toxicology). Știința, medicina avansată și practica optimă sunt temele care unesc cele două evenimente, au subliniat organizatorii.

„Ca reprezentanți ai medicinii de laborator, noi suntem cei care vom duce mai departe tainele acestei cunoașteri, mă refer la medicină în general, pentru că, dacă vă uitați în lista câștigătorilor premiului Nobel, majoritatea sunt persoane care au lucrat în cercetare, respectiv în laborator. Suntem convinși că studenții ne vor urma, ducând mai departe știința medicală pentru că noile tehnici dezvoltate – de genetică, de biologie moleculară – le vor sta mult mai ușor la îndemână lor decât generațiilor vechi”, a spus dr. Grigore, adăugând că, deși „în România nu avem pe moment multe tehnici avansate, speranța noastră este că într-acolo se va îndrepta medicina de laborator pentru că biologia moleculară și genetica trebuie să rezolve problemele omenirii de mâine.”

Accent pe principiile de calitate în medicina de laborator

Congresul de anul acesta al SRML a avut drept teme de discuție microbiologia, virusologia, parazitologia, micologia,  diagnosticul de laborator în hematologie, testele biochimice – control intern de calitate, etapă și post analitică – esențiale în diagnostic, standardizarea metodelor de analiză biochimice în laborator, stabilirea valorilor de referință în laboratoarele medicale, semnificația clinică a testelor de laborator în diversele patologii, erori în medicina de laborator, diagnosticul de laborator al alergiilor, diagnosticul de laborator al bolilor autoimmune. De asemenea au fost abordate și subiecte precum medicina transfuzională – probleme ale diagnosticului de laborator, testarea genetică, managementul laboratorului modern, standarde europene în medicina de laborator.

„Am insistat foarte mult în cadrul acestei ediții pe aplicarea principiilor de calitate în medicina de laborator”, a spus dr. Aurelian Udriștioiu, vicepreședintele Congresului SRML. „Majoritatea asistenților medicali de laborator prezenți la eveniment lucrează în laboratoare private, dar la următoarea manifestare științifică ne-am dori să fie mai mulți și din laboratoarele spitalelor bugetare. Chiar dacă mai există și alte forme de educație medicală continuă, numai în cadrul Societății Române de Medicină de Laborator și a congreselor se dezbat probleme specifice muncii noastre de zi cu zi”, a explicat dr. Udriștioiu.

Labtestonline.ro – proiect dedicat informării pacienților

Un alt proiect pe care SRML intenționează să îl dezvolte în acest an este crearea website-ului labtestonline.ro, proiect pentru care va colabora cu Asociația Furnizorilor de Servicii Medicale din România. „Acest site are ca scop informarea pacientului – ultimul beneficiar al testelor de laborator despre ceea ce înseamnă medicină de laborator, știința din spatele testelor. Am vrea să fim mult mai deschiși față de pacienți; cu cât aceștia sunt mai informați, cu atât colaborarea noastră cu ei este mai bună”, a menționat dr. Camelia Grigore.

Participanții la Conferința Regională IATDMCT au asistat la dezbateri privind organizarea laboratorului de toxicologie, metode de laborator moderne în urmărirea terapiei medicamentoase, măsurarea markerilor utili în urgențele medicale, măsurarea markerilor utili în intoxicațiile acute, markeri utili în diagnosticul cancerului și în tranplantul de organe, utilitatea măsurării nivelului medicamentelor în urmărirea terapiei, limitele metodelor de măsurare în toxicologia clinică. Noile medicamente și efectele supradozelor în terapia psihiatrică și pediatrică, efectele drogurilor ilicite, efectele biologice ale consumului de medicamente au fost, de asemenea, printre subiectele discutate în cadrul conferinței. Participanții au mai aflat informații despre metodele de determinare a concentrației de medicamente din sânge, cum se dezvoltă noile medicamente și cum pot fi ele detectate în sânge, farmacokinetica noilor medicamente imunosupresoare, biomarkeri în transplantul de organe, farmacogenetica și terapiile moleculare în cancer.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.