Cheltuielile cu sanatatea copiilor – tendinta de crestere, arata un studiu american

0

Cheltuielile cu sanatatea copiilor au crescut mai repede decat cele pentru adulti in perioada 2007-2010, pe fondul scumpirii serviciilor medicale, potrivit unui raport al Institutului pentru Costul Ingrijirilor Medicale din Statele Unite, preluat de medicalnewstoday.com.

 

4.000 de dolari pe an pentru ingrijirea unui bebelus

 

Cheltuielile cu sanatatea copiilor au ajuns la 2.123 de dolari in 2010, o crestere de 18,6% fata de 2007, acestea fiind disproportionat de ridicate pentru bebelusi si copii mici – 31% din totalul cheltuielilor cu serviciile medicale pentru copii au fost dedicate micutilor sub trei ani care reprezentau 17% din populatia luata in considerare. Cheltuielile per capita pentru aceasta categorie de varsta au ajuns la aproape 4.000 de dolari in 2010. In acelasi timp, cea mai ridicata rata de crestere a cheltuielilor per capita a fost inregistrata in randul adolescentilor, de 22,3%, cea mai mare parte a acestor bani fiind utilizati pentru cumpararea de medicamente cu prescriptie si pentru ingrijiri ambulatorii.

 

Tratamentul bolilor psihice si al abuzului de substante la copii a crescut cu 24%

 

Accesarea serviciilor medicale legate de tratamentul bolilor psihice si de abuzul de substante a crescut cu aproape 24%, mai ales pentru copiii cu varsta intre 9 si 18 ani. De asemenea, folosirea medicamentelor pentru sistemul nervos central, cum ar fi antidepresivele, medicamentele impotriva anxietatii si cele pentru tratarea ADHD au crescut cu mai mult de 10%. Cea mai ridicata a fost utilizarea lor de catre adolescenti, retelele prescrise depasind una per capita pentru tinerii cu varsta intre 14 si 18 ani in 2010.

“In general, copiii folosesc servicii de sanatate mai ieftine, de aceea o crestere a cheltuielilor cu serviciile medicale pentru acestia ar putea indica faptul ca micutii sunt mai bolnavi decat in anii trecuti sau ca li se recomanda investigatii si proceduri care nu le sunt necesare. In special datele despre serviciile de sanatate mintala si abuzul de substante sunt ingrijoratoare. Ar trebui sa investigam de ce se prescriu atatea medicamente pentru sanatatea psihica a copiilor si in ce masura aceste tratamente genereaza rezultatele scontate”, afirma prof. Martin Gaynor, profesor de economie si politici publice la Universitatea Carnegie-Mellon si presedintele Institutului pentru Costul Ingrijirilor Medicale din Statele Unite.

 

Crestere cu 25% a consumului de medicamente pentru afectiuni cardiovasculare

 

In 2010, cea mai mare parte a cheltuielilor cu sanatatea copiilor era reprezentata de vizite la medicul generalist, imunizari si ingrijiri preventive, o tendinta care s-a mentinut pe parcursul perioadei de trei ani. In medie, parintii cheltuiau peste 800 de dolari pentru sanatatea copilului, cu 16,5 mai mult decat in 2007.

Medicamentele cu prescriptie consumate tot mai mult de catre copii au fost cele pentru tratamentul afectiunilor cardiovasculare, al caror consum a crescut cu aproape 25%, hormonii (crestere de 20%) si medicamentele pentru sistemul nervos central (crestere de 10%). Rata folosirii acestora din urma pentru copiii intre 14 si 18 ani a fost aproape dubla fata de restul categoriilor de varsta.

In perioada luata in considerare, numarul de copii asigurati a scazut, la fel si utilizarea serviciilor medicale costisitoare, cum ar fi spitalizarile si achizitionarea de medicamente scumpe; totusi, cheltuielile cu sanatatea copiilor s-au inscris in aceasta tendinta ascendenta.

 

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.