Cinci autosanitare, donate Republicii Moldova de guvernul României

0

Societatea Română de Anestezie și Terapie Intensivă (S.R.A.T.I.) a anunțat fuzionarea cu Societatea de Anesteziologie – Reanimatologie din Republica Moldova (S.A.R.R.M.), în cadrul celei de-a 40-a editii a Congresului SRATI, desfaășrat în perioada 14-18 mai, la Sinaia. Inițiativa capătă și mai multă importanță pe fondul instabilității regionale crescute. În acest context, cinci autosanitare au fost donate Republicii Moldova de către guvernul României.

„Ministerul Sănătății a achizitionat și pus la dispoziția guvernului Republicii Moldova un număr de cinci autosanitare pentru serviciul protecției civile și situațiilor excepționale”, a anunțat ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu, printr-un mesaj video adresat participanților la ediția de anul acesta.

Fuziunea societăților din România și Republica Moldova implică schimburi de experiență între specialiștii dintre cele două țări. S.A.R.R.M. își va păstra autonomia în conformitate cu statutul și legislatia Republicii Moldova, cu conducere si finanțare proprii.

„În prezent, Școala românească de ATI se bucură de un succes fără precedent, aspect care se datorează și faptului că unul dintre obiectivele majore și constante ale S.R.A.T.I. din ultimii ani a fost dezvoltarea relațiilor de colaborare naționale, regionale și internaționale, obiectiv atins și de Congresul SRATI 2014, prin participarea unui număr record de speakeri straini: 46”, a declarat, la deschiderea Congresului, Prof. Dr. Dorel Sandesc, președintele S.R.A.T.I. și secretar de stat în Ministerul Sănătății.

Specialitatea de Antestezie si Terapie Intensiva înregistrează unul dintre cele mai mari deficite de profesioniști, a afirmat Conf. Dr. Serban Bubenek, presedintele Simpozionului Româno-Israelian care a avut loc în cadrul Congresului.  „Avem o profesie care ne lansează permanent multe provocari, iar de-a lungul timpului am demonstrat că nu ceea ce faci este important, ci cum faci acel lucru și că efectul unor acțiuni comune este mult mai puternic decât tot ce am reuși să obținem singuri”, a spus acesta.

Congresul a găzduit și Prima Ediție a Simpozionului „România Dodoloață” a societăților de specialitate din România și Republica Moldova, precum și al 8-lea Congres Romano-Francez de ATI, Al 6-lea Simpozion Româno-Israelian de ATI și Al 13-lea Congres al Asistenților de ATI.

Evenimentul a avut peste 1.350 de participanti, un număr record pentru eveniment, iar programul științific a presupus participarea a 59 de conferențiari români și a 46 din alte 16 țări.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.