Clasificare cu plan de conformare pentru sfert dintre spitale

0

Ministerul Sănătăţii a finalizat procesul de clasificare a unităţilor sanitare cu paturi, în funcţie de competenţă, 25% dintre unităţi fiind plasate într-o categorie superioară în mod provizoriu, până la sfârşitul anului, cu condiţia unui plan de conformare specific.

“Începând de astăzi, 1 iunie, două reguli foarte importante au fost introduse în sistemul spitalicesc. Este vorba despre clasificarea unităţilor sanitare cu paturi în funcţie de competenţă şi corectarea modului de finanţare al acestora în funcţie de categoria în care s-au încadrat. Prin aplicarea acestora, bugetele spitalelor vor fi majorate cu 500 milioane de lei”, a declarat ministrul sănătăţii, Attila Cseke.

Cele 347 de unităţi sanitare publice cu paturi existente în România au fost clasificate în 5 categorii, de la categoria I-a, de nivel de competenţă foarte înalt, la categoria a V-a, nivel de competenţă limitat.

Un număr de 7 unităţi sanitare au fost clasificate în categoria I de competenţă, dar cu plan de conformare: Spitalul Universitar Bucureşti, Spitalul de Urgenţă Floreasca, Spitalul Judeţean de Urgenţă Timişoara, Spitalul Judeţean de Urgenţă Tg. Mureş, Spitalul de Urgenţă Constanţa, Spitalul Judeţean de Urgenţă Sf. Spiridon din Iaşi şi Spitalul Judeţean de Urgenţă Cluj Napoca. În categoria IM sunt 21 de unităţi – 16 institute şi unităţi sanitare din Bucureşti, 4 din Cluj Napoca şi unul din Timişoara.

14 unităţi sunt clasificate în categoria a II-a, 10 dintre ele cu plan de conformare. 43 de unităţi sanitare sunt în categoria IIM, iar 53 în categoria a III-a, cele mai multe dintre ele (28), cu plan de conformare. În categoriile a IV-a şi a V-a sunt 58% dintre unităţile sanitare – 124 unităţi sanitare sunt în categoria a IV-a şi 96 în categoria a V-a.

Unităţile sanitare pot cere reclasificarea în condiţiile în care iau măsuri care le pot clasifica într-o categorie superioară.

Începând cu 1 iunie modul de finanţare a spitalelor se face în funcţie de clasificare, aceasta fiind făcută unitar pe aceeaşi categorie. Prin aplicarea noilor reguli de finanţare 125 de spitale (36%) vor înregistra creşteri bugetare faţă de anul trecut, 84 vor avea acelaşi nivel de finanţare, iar 138 unităţi sanitare vor înregistra scăderi. Cele mai multe spitale care au înregistrat creşteri de buget pentru anul acesta se află în categoriile I, II şi III.

About Author

Delia Budurca

Comments are closed.