Cluj-Napoca: Curs de pregătire sub egida Societăţii Mondiale de Neurochirurgie

0

Educaţia medicală continuă (EMC) este obligatorie în momentul de faţă la toate nivelurile în medicina europeană şi internaţională. Aceste cursuri sunt organizate de societăţile de specialitate, fiind prezentate atât elementele clasice dar şi cele noi, de perspectivă, din patologia fiecarei specialităţi.

În cadrul Comitetului de training al Societăţii Mondiale de Neurochirurgie (WFNS) s-a stabilit ca în 2014 un asemenea curs să fie organizat în Romania, la Cluj-Napoca, sub egida WFNS. Cursul a avut loc la Cluj-Napoca în perioada 16-20 iulie 2014, fiind al treilea curs de acest gen organizat în România, după două la București (1995, 1999).

Prof. Helmut Bertalanffy (Germania) și Prof. Concenzio Di Rocco (Italia) au asigurat preşedinţia evenimentului, coordonatorul Comitetului de organizare român fiind Prof. Ștefan Florian (Şef Clinica Neurochirurgie Cluj-Napoca). Lectorii invitaţi au fost din Germania, Italia, Ungaria, Serbia, Croaţia, Turcia, Cehia, Slovacia, SUA și, bineînțeles, din România: Prof. Alexandru Vlad Ciurea (Bucureşti), Prof. Ştefan Florian (Cluj-Napoca), Prof. Ion Poeata (Iaşi), Dr. Feri Stoica (Bucureşti).

Temele discutate au abordat subiecte legate de tumorile intraventriculare, leziunile de la nivelul joncțiunii cranio-spinale și malformațiile arterio-venoase. Prezentările au suscitat un deosebit interes din partea auditoriului, foarte numeros, fiind înregistrați peste 150 de participanți din România, Ungaria, Serbia, Croaţia, Ucraina, Bulgaria şi Republica Moldova. Lucrările au abordat atât subiecte clasice, cu noțiuni ce trebuie însușite temeinic pentru o bună calitate a actului medical, cât și abordări noi pentru diferitele aspecte de patologie. Un plus al acestei manifestări a fost interactivitatea, specifică evenimentelor cu implicarea WFNS.

De un interes major s-au bucurat sesiunile special dedicate rezidenților în neurochirurgie (Young Neurosurgeons Corner) și, în mod deosebit, sesiunile intitulate ”How to treat?” în cadrul cărora fiecare lector a prezentat un caz mai dificil şi soluţia aleasă.

Invitaţii străini, dar şi cei români, s-au bucurat în cadrul programului social de o vizită la Cheile Turzii și în Salina Turda.

Organizarea cursului, coordonată de prof. dr. Ștefan Florian, a fost și de această dată de excepție, așa cum s-a întâmplat intotdeauna când Clujul a fost gazda unei manifestări științifice, de orice nivel ar fi fost aceasta.

Schimbul de experiență științifică, relațiile sociale nou create, precum și consolidarea celor mai vechi au făcut ca acest curs să fie benefic atât pentru participanti, care au avut acces la modalități de tratament noi și moderne, cât și pentru lectori, care au putut cunoaşte realitățile neurochirurgicale românești. Participanţii au apreciat nivelul lectorilor români, similar cu al colegilor din străinătate, demonstrând nivelul neurochirurgiei de la noi, astfel încât România să poată fi desemnată cu îndreptăţire gazdă și a altor manifestări de anvergură. (Prof. Dr. Alexandru Constantinovici, Membru Titular al Academiei de Ştiinţe Medicale, Bucureşti)

About Author

Prof. Alexandru Constantinovici

Comments are closed.