CNAS : Nu se modifică numărul de consultații acordate bolnavilor cu afecțiuni cronice

0

Noile norme la Contractul-cadru 2014 – 2015 nu aduc modificări referitoare la numărul de consultaţii acordatate bolnavilor cu afecţiuni cronice, se subliniază într-un comunicat de presă al CNAS, emis în urma protestului Sindicatului Medicilor din Bucureşti şi Ilfov,  referitor la nedecontarea consultațiilor efectuate în ambulatoriul de specialitate prin noile norme la Contractului – cadru 2014-2015.

„Ne exprimăm nedumerirea  faţă de protestul exprimat de către  medicii specialişti pentru că nu există modificări. Ne surprinde  întârzierea cu care ne sunt semnalate nemulţumirile faţă de actele normative care au fost în dezbatere publică şi adoptate  cu câteva luni în urmă, în condițiile în care la elaborarea noului Contract Cadru şi a Normelor de aplicare  au fost invitaţi reprezentanţii medicilor din specialităţile clinice din România, precum şi reprezentanţii colegiului Medicilor din România », se precizează în comunicatul CNAS.

Rețeta fracționată, noutatea ultimelor norme ale Contractului-Cadru

Singura modificare adusa de noile norme este reţeta fracţionată pentru pacienţii cronici care poate fi emisa pe 60 sau 90 de zile, iar pacientul o poate ridica lunar.

Vechile norme  de aplicare ale  Contractului  cadru prevedeau  o consultaţie pe lună  sau pe trimestru în cazul pacienţilor cu afecţiuni cronice,  în funcţie de decizia medicului specialist. Atât vechile norme, cât şi cele noi prevăd că asiguraţilor cu diagnostic deja confirmat, la externarea din spital, li  se mai pot acorda maxim două consultaţii în ambulatoriu în cadrul aceleiaşi luni în care au fost internaţi în spital. Dacă afecţiunea se acutizează, pacientul se poate prezenta la medicul din ambulatoriul de specialitate, la recomandarea medicului de familie, chiar  dacă a beneficiat de o consultaţie în acea lună  ca pacient cronic cu schema terapeutică bine stabilită.

« În toate ţările din lume există reglementări legate de numărul de consultaţii şi prescrieri de tratamente şi nu considerăm că acesta este un motiv ca medicii din România să plece în altă parte », se mai subliniază în comunicatul de presă.

Înainte de stabilirea unui diagnostic de boală cronică, pacientul trebuie să meargă la medicul de familie sau în ambulatoriul de specialitate pentru o boală acută sau  subacută, beneficiind de un număr mai mare de consultaţii pe lună, pentru a se stabili  diagnosticul unei boli pentru o afecţiune cronică. Consultaţia lunară sau trimestrială  se acordă bolnavilor cu diagnosticul unei boli cronice deja stabilit.

 

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.