Colegiul Medicilor cere deblocarea posturilor din sănătate

0

Preşedintele Colegiului Medicilor din România, prof. dr. Vasile Astărăstoae, a adresat o scrisoare deschisă Premierului Emil Boc prin care atrage atenţia asupra deficitului major de personal din sănătate, şi în special de medici.

“Sistemul sanitar din România nu mai poate supravieţui în condiţiile actuale. Lipsa acută a personalului medical perturbă activitatea medicală şi pune în pericol siguranţa pacienţilor si a medicilor care lucrează până la epuizare. Cum se poate desfăşura o gardă într-un spital orăşenesc în condiţiile în care nu au un medic specializat în Anestezie-terapie intensivă sau neonatologie?”, se arată în scrisoarea deschisă.

Colegiul Medicilor cere deblocarea posturilor din sănătate şi scoaterea lor la concurs “după regula necesităţii şi oportunităţii şi nu după regula de acum, <<un post deblocat la şapte plecări din sistem>>”.

În primele luni ale acestui an 1700 de medici au solicitat certificate de conformitate pentru a lucra în străinătate. Preşedintele Colegiului Medicilor arată că suntem pe ultimul loc în Europa în ceea ce priveşte numărul de medici la 1000 de locuitori (1,9), iar criza din economie nu trebuie să se reflecte major în finanţarea şi aşa precară de ani de zile a sistemului sanitar. Cei mai mulţi bani pentru sănătate s-au alocat în 2008, 4,5% din PIB, dar chiar şi aşa suntem sub media statelor central şi est europene, care alocă 6 – 8% din PIB.

Federaţia Sindicatelor Libere Dr. Ioan Cantacuzino s-a alăturat demersului Colegiului Medicilor. “Vă atragem atenţia că medicina se practică numai cu medici şi, în aceste condiţii, decizia dvs de a NU debloca posturile din sistemul sanitar nu este decât o invitaţie adresată tuturor categoriilor de medici de a părăsi ţara. Nu numai că privaţi pacienţii români de investigaţiile şi tratamentele necesare în ţara lor, dar, totodată, nu faceţi altceva decât să risipiţi investiţiile prin care Universităţile şi Facultăţile noastre de Medicină au „produs” personal medical cu înaltă calificare”, se arată într-o scrisoare deschisă semnată de Florin Chirculescu, preşedintele Federaţiei.

“Noi ştim că mulţi dintre decidenţi se tratează în străinătate şi că cei ce se internează în România o fac doar după ce folosesc firul scurt cu direcţiile spitalelor. Dorim să vă atragem atenţia, însă, asupra majorităţii alegătorilor. Aceştia nu au nici cum să plece să se trateze în străinătate şi n-au acces nici la firul scurt la care răspund direcţiile spitalelor. Aceşti pacienţi sosesc la camerele de gardă fără avertisment, aşa cum este normal, de altfel, unde întâlnesc echipe incomplete de medici şi unde sunt investigaţi, de cele mai multe ori, cu echipamente care nu respectă standardele elementare ale anului 2011”, se arată în protestul Federaţiei Sindicatelor Libere Dr. Ioan Cantacuzino.

About Author

Delia Budurca

Comments are closed.