Colegiul Psihologilor acuză Ministerul Transporturilor că încurajează emiterea de avize psihologice false

0

Colegiul Psihologilor din România atrage aţenţia asupra faptului că Ministerul Transporturilor intenţionează să reglementeze profesia de psiholog în specialitatea psihologia transporturilor, încurajând astfel practica ilegală prin emiterea de avize psihologice false şi obstrucţionând dreptul la muncă al psihologilor.

„Nu vom accepta reglementări care aduc un grav prejudiciu membrilor noştri şi profesiei de psiholog. Singurul organism care reglementează, potrivit legii, profesia de psiholog este Colegiul Psihologilor din România. Vom face demersurile necesare la toate organismele abilitate, inclusiv la Curtea Constituţională, Comisia Europeană şi la organismele profesionale internaţionale. De asemenea, vom obţine sprijinul din partea Coaliţiei profesioniştilor din sănătate”, a declarat prof. univ. dr. Mihai Aniţei, preşedintele Colegiului Psihologilor din România.

Ministerul Transporturilor a lansat în dezbatere publică proiectele legislative incriminate pe data de 1 august, iar Colegiul Psihologilor susţine că această perioadă a fost aleasă special pentru că toată lumea este în concediu, inclusiv cei care vor trebui să le semneze – Premierul Victor Ponta, Ministrul Transporturilor şi Ministrul Sănătăţii.

Colegiul Psihologilor din România a înaintat un proiect de act normativ în mai 2013 solicitând Ministerului Transporturilor începerea unor negocieri pentru emiterea unui act normativ conform prevederilor Legii nr. 213/2004.

Practic, Colegiul Psihologilor acuză Ministerul Transporturilor de „reglementarea” unei profesii deja reglementate prin Legea nr. 213/2004, într-o specialitate nouă, psihologia transporturilor. Acuzaţia vizează şi încurajarea emiterii ilegale a avizelor psihologice în domeniul siguranţei circulaţiei de furnizori necertificaţi profesional, de îngrădirea dreptului la muncă a psihologilor cu drept de liberă practică atestaţi şi de finanţarea indirectă a unor structuri care contravin prevederilor Legii nr. 213/2004. Practic, ordinul dă undă verde societăţilor comerciale să fie agreate ca unităţi psihologice, ceea ce pune în pericol siguranţa transporturilor, neexistând nicio modalitate de control şi de evidenţă a avizelor psihologice emise.

Conform proiectului, psihologii au nevoie de o autorizare specială de la Ministerul Transporturilor, care ar putea fi obţinută în maxim 4 luni – analiza dosarului poate dura 30 de zile, iar verificarea unitatii psihologice maximum 3 luni de la finalizarea analizei dosarului.

Colegiul Psihologilor solicită Ministerului Transporturilor retragerea imediata a proiectelor afisate si stoparea demersurilor de aprobare a acestora, pana la elaborarea unor norme de comun-acord cu Colegiul Psihologilor din Romania.

About Author

Delia Budurca

Comments are closed.