Colesterolul mare, la originea cancerului de sân – studiu britanic

0

Cercetătorii britanici au descoperit o legătură între nivelul ridicat de colesterol în sânge şi cancerul de sân, conform unui studiu citat de Euractiv.

Afecţiunile cardiovasculare sunt un factor de risc cunoscut pentru cancerul de sân, însă şi nivelul ridicat de colesterol reprezintă o cauză importantă. Un studiu britanic, care urmărea să stabilească dacă este o legătură între hipercolesterolemie şi cancer, a implicat supravegherea a un milion de pacienţi, din care 664.159 de femei, pe parcursul a 13 ani. Studiul a arătat că din cele 22.934 de femei cu hipercolesterolemie, 9.312 au făcut cancer de sân. Această rată este mai mare decât printre femeile cu nivel normal al colesterolului în sânge. Oamenii de ştiinţă au calculat că nivelul ridicat al colesterolului în sânge creşte riscul de a dezvolta cancer de sân cu 64%.

“Este un prim studiu. Este nevoie de timp şi de cercetări aprofundate pentru a confirma concluziile, însă rezultatele de până acum sunt încurajatoare. Am găsit o relaţie semnificativă între hipercolesterolemie şi cancerul de sân, care trebuie explorată în detaliu”, spune Rahul Potlurim, cercetător la Aston University, Birmingham. El crede că dacă această corelaţie se confirmă, statinele, folosite pentru reducerea colesterolului, ar putea reduce riscul de cancer.

Un studiu anterior a stabilit o relaţie între obezitate şi cancerul de sân, legătură care e şi mai strânsă după menopauză. Obezitatea afectează şi agresivitatea cancerului. Celulele din ţesutul gras care înconjoară sânul modifică secreţia unor proteine, inclusiv a proteinelor inflamatorii care apar în prezenţa tumorii. Aceste celule dezvoltă treptat o interacţiune cu tumora, crescându-i astfel “potenţialul de colonizare” şi deci agresivitatea.

Este motivul pentru care femeile cu obezitate au un risc mai ridicat de a dezvolta cancer de sân. Conform Agenţiei Internaţionale pentru Cercetarea Cancerului (IARC), obezitatea este responsabilă pentru 3,3% din totalul cancerelor la femei.

About Author

Delia Budurca

Comments are closed.