Consultul medical general – foarte important pentru sănătatea copiilor înainte de începerea școlii

0

Consultul medical va identifica eventuale probleme de sănătate ale celui mic înainte ca acesta să înceapă școala. Medicul poate evalua dacă acesta este apt pentru orele de sport, daca funcţia vizuală este în parametri normali, dacă tensiunea arterială este normală și per ansamblu, dacă el este pregătit fizic pentru a face față schimbărilor aduse de noul stil de viață, spun specialiștii din domeniul medical.
“Următorul pas și cel mai important este ca părinții să ţină cont de sfatul medicului în ceea ce privește administrarea medicației. Am întâlnit părinți care au redus perioada de tratament recomandată de medic sau dozele medicamentelor, sau părinți care din dorința de a îmbunătăți starea de sănătate a celor mici cât mai repede au dat medicamente fără să consulte un medic. Medicamentele nu sunt bomboane și trebuie tratate cu seriozitate. Întrebați medicul înainte de a presupune diagnosticul sau de a trata copilul, recomandăm să nu modificaţi prescripţia medicală și să nu actionaţi după sfaturi neautorizate”, a spus dr. Evelina Moraru, medic pediatru la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii Sf. Maria Iași.

Medicul pediatru decide dacă vaccinarea antigripală este necesară

Începerea şcolii înseamnă şi intrarea în colectivitate a celui mic, ceea ce prezintă un dublu risc: fie ca el să transmită un posibil agent infecţios către un număr mai mare de copii sau, la rândul lui, să contacteze cu mai mare uşurinţă viroze sau alte boli. ,,Copiii, după cum bine ştiu părinţii, sunt vaccinaţi conform schemei naţionale de vaccinare împotriva bolilor grave precum poliomielita, tuberculoza, hepatita B, difteria, tetanosul, rujeola etc. Pe lângă acestea, există şi alte vaccinuri în categoria celor opţionale, iar părinţii care din diverse motive nu au reuşit să le facă ar trebui să discute cu medicul pediatru despre posibilitatea şi necesitatea de a le face acum, dată fiind schimbarea de mediu şi creşterea riscului de îmbolnăvire”, a afirmat dr. Evelina Moraru.

În timp ce oportunitatea vaccinării antigripale, de exemplu, este mereu discutată, mulţi părinţi preferă numeroase medicamente sau imunostimulante pentru pregătirea confruntării cu aglomeraţia şi sezonul rece. Vaccinul contra răcelii este probabil printre cele mai dezbătute. În funcţie de reacţia copilului la răceală sau simptomele răcelii, medicul pediatru poate hotărî dacă este necesară vaccinarea sau administrarea de medicamente pentru întărirea sistemului imunitar.

Evitaţi automedicaţia

,,Conform unui studiu efectuat de ARPIM anul acesta, majoritatea părinţilor dau medicamente copiilor fără recomandarea medicului pentru a trata simptomele răcelii, unii dintre ei le tratează chiar cu antibiotice fără a şti că aceste medicamente nu au niciun efect în cazul infecţiilor virale. Este foarte important să luaţi legătura cu medicul atunci când copilul se îmbolnăveşte. Numai el vă poate recomanda cel mai potrivit tratament”, a adăugat dr. Evelina Moraru.

De asemenea, este important ca părinţii să discute cu medicii și profesorii despre eventualele alergii sau sensibilităţi ale copilului. ,,Colectivitatea are un puternic rol de influenţare. Dacă, spre exemplu, copilul este alergic la alune, el va fi tentat de grup să mănânce, deşi ştie că îi va face rău”, a explicat dr. Evelina Moraru. În eventualitatea declanşării unui episod alergic, este important ca atât profesorul, cât şi cadrele medicale să cunoască problema celui mic şi să reacţioneze în consecinţă, un astfel de incident având mare potenţial de agravare şi chiar de deces, a adăugat dr. Moraru.

 

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.