Peste 70 de persoane s-au lăsat de fumat sprijiniți de medicii şi psihologii din cadrul Institutului „Marius Nasta”, prin intermediul Programului Stop Fumat, parte din campania „Ex-fumătorii sunt de ne-oprit!”, finanţată de Comisia Europeană din 2012 şi implementată în toate Statele Membre ale UE.
În Centrul de consiliere din Institut, rata de succes la trei luni de la începerea tratamentului a persoanelor care s-au adresat programului cu intenţia de a renunţa complet la tutun şi de a urma tratamentul conform recomandărilor, a fost de 69,3%, potrivit datelor prezentate de dr. Magdalena Ciobanu, coordonatorul Centrului de consiliere pentru renunţarea la fumat din Institutul „Marius Nasta” cu ocazia marcării Zilei Europene a ex-fumătorilor. Luând în calcul toate persoanele care s-au adresat programului, inclusiv pe cei care au venit fără a fi convinşi că vor într-adevăr să renunţe ori pe cei care nu au urmat întocmai recomandările medicilor, rata de succes la trei luni a fost de 58,1%. La șase luni de la intrarea în program, 69,4% dintre cei care reuşiseră să nu fumeze în primele trei luni au reluat fumatul. Cel mai frecvent motiv de reluare a consumului de tutun a fost cel social („am fost la un club şi am fumat doar o ţigară; apoi am ajuns din nou la un pachet”), iar bărbaţii au reluat fumatul într-un procent mai mare decât femeile (53%).
Propunerea Prof. Dr. Miron Bogdan, Şeful catedrei de Pneumologie a UMF „Carol Davila” în acest context a fost de a penaliza comportamentele nocive pentru sănătate (taxa pe viciu ar trebui crescută anual, după principiul accizei) concomitent cu recompensarea comportamentelor benefice, un astfel de set de măsuri reprezentând și o modalitate de a creşte fondurile disponibile în domeniul sănătăţii.