Contributiile la fondul de asigurari de sanatate ar putea creste

0
Pachetele de servicii de baza si cel al serviciilor de sanatate publica trebuie definite, apoi evaluate costurile pentru a avea un sistem de sanatate echilibrat, in conditiile in care, in prezent, nu se realizeaza clar distinctia intre ceea ce ar trebui finantat prin Fondul Asigurarilor de Sanatate si anume riscul financiar generat de boala si ceea ce trebuie finantat de Stat – activitatile de preventie, urgentele, protejarea  categoriilor speciale de populatie, a spus Vasile Cepoi, Consilier de Stat al Primului-Ministru pe Probleme de Sanatate, prezent la dezbaterea “Sistemul de Sanatate – Propuneri Inovatoare in vederea reducerii decalajelor uriase dintre Romania si Uniunea Europeana”, organizat de Platforma Europeana pentru Dezvoltare.
“Aceste pachete trebuie definite, apoi trebuie evaluate costurile. In prezent, avem cea mai redusa contributie la fondul de asigurari de santatate din Europa, de 10,7%, in conditiile in care celelalte state UE contribuie cu minimum 12%. Probabil va fi nevoie sa reducem si din pachetul de servicii, sa crestem si contributiile, dar aceasta se poate spune doar in urma unui studiu de impact – aceasta evaluare s-a facut, urmeaza sa se ia o decizie politica. Este nevoie de o regandire a sistemului medical si pentru aceasta exista un proiect de lege”, a spus Vasile Cepoi.
Niciun medicament nou nu va fi introdus fără evaluarea tehnologiilor medicale
S-a discutat, de asemenea, despre perioada de peste 1700 de zile de cand lista de medicamente compensate nu a mai fost actuzalizata in Romania, Vasile Cepoi facand precizarea ca, prin acordul cu FMI, a fost interzisa introducerea de noi medicamente pana la definitivarea procedurior de evaluare a tehnologiilor medicale. Cauza este includerea de medicamente pe lista de compensate pe baza unor principii gresite.  “In cadrul Ministerului Sanatatii s-a creat o Directie de Evaluare a Tehnologiilor Medicale, deci se fac pasi pentru introducerea unor beneficii reale pentru sanatate”, a adaugat Vasile Cepoi.
Petru Luhan, membru al Parlamentului European, a vorbit despre ultimele proiecte din domeniul sanatatii aflate in dezbatere la nivelul Uniunii Europene, printre care medicina personalizata, standardizarea retelelor, astfel incat prescriptiile sa poata fi valabile pe tot teritoriul UE, proiecte legate de tratamentul sclerozei multiple, afectiune la care Romania se afla pe primul loc in Europa la cresterea procentuala a numarului bolnavilor, dar si de cancerul de colon, pentru care un screening al populatiei ar reduce cu 30% numarul bolnavilor de cancer.
Cristian Busoi, de asemenea membru in Parlamentul European, a completat discutia referindu-se la oportunitatile de dezvoltare ale fondurilor europene, in conditiile in care in orizontul 2014-2020, universitatile de medicina sau institutele de cercetare din Romania ar putea beneficia de 9 miliarde de euro propunand proiecte in parteneriat cu institutii din alte state UE.  Studiile clinice au reprezentat un alt subiect abordat de europarlamentarul Busoi care a subliniat ca, in perioada 2007-2011, numarul studiilor clinice realizate in Europa a scazut semnificativ si ca, la nivelul Uniunii, procedura de autorizare a studiilor clinice dureaza 152 de zile, in timp ce in Japonia sau Canada, doar 30 de zile.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.