Controale CNAS pentru verificarea utilizării cardului

0

În urma sesizărilor primite în ultimele zile, CNAS a început controalele la medicii de familie și medici specialiști prin intermediul echipelor Direcției Generale de Monitorizare, Control și Antifraudă, pentru verificarea condițiilor de utilizare a cardului de sănătate, se arată într-un comunicat de presă.  

Astfel, s-a constatat că, la două dintre cabinetele medicale controlate, asigurații se aflau în sala de așteptare, iar cardurile acestora se aflau în cabinetul medicului. Un medic de familie avea afișat mesajul că nu acordă consultații medicale decât în baza cardului de sănătate. Cu toate acestea, echipele de control nu au identificat situații în care pacienților le-au fost refuzate servicii medicale pe motiv că nu prezintă cardul de sănătate. Pe de altă parte, o parte dintre asigurați au solicitat activarea cardului de sănătate fără a avea nevoie de un serviciu medical ; recomandarea CNAS este ca activarea cardului să se realizeze la acordarea unui serviciu medical.

CNAS va continua controalele la furnizorii de servicii medicale în perioada următoare.

„Vom aplica sancțiuni tuturor acelor furnizori care refuză dreptul la servicii medicale unei persoane asigurate. Principala noastră preocupare în acest moment este ca pacienții să beneficieze de servicii atunci când au nevoie de ele”, a declarat Vasile Ciurchea, președintele CNAS.

Asiguratii care nu au primit cardul de sănătate se vor prezenta la medic fără alte documente doveditoare, furnizorul având obligația de a verifica în sistem calitatea de asigurat a pacientului și de a-i acorda serviciile necesare.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.