Aspartamul, îndulcitorul artificial folosit în unele produse alimentare dietetice și sucuri, nu reprezintă un risc pentru sănătatea populației, a anunțat recent Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentelor (European Food Safety Authority (EFSA), potrivit euractiv.com. Președintele comisiei pentru aditivi alimentari, Alicja Mortensen, a transmis Comisiei Europene că ar trebui să întărească încrederea consumatorilor în acest aditiv, menționând că sute de studii au ajuns la concluzia că aspartamul și componentele sale sunt sigure pentru consum.
Nivelul acceptabil de aspartam din dieta zilnică este de 40 de miligrame per kilogram de aliment, cu excepția pacienților cu fenilchetonuria care nu pot metaboliza un anume tip de aminoacid conținut de aspartam și care ar trebui să evite orice produs conținând aditivul.
Îndulcitorul a fost re-evaluat de șase ori din momentul autorizării în Uniunea Europeană, în 1994. În 2010, îngrijorarea cu privire la aspartam a crescut după lansarea a două studii care realizau o conexiune între aditiv și nașterile premature, precum și între acesta și apariția cancerului la șoareci. Comisia Europeană a solicitat atunci re-evaluarea de urgență a aspartamnului care trebuia să aibă loc abia în 2020.
Președintele comisiei pentru aditivi alimentari a spus că mai multe cercetări recente contrazic studiile din 2010. Pe de altă parte, EFSA este deseori criticată de ONG-uri pentru că membrii săi sunt implicați în conflicte de interese: cei mai mulți au lucrat în industria alimentară sau se reîntorc în acest domeniu după ce părăsesc EFSA.