Dreptul pacienţilor de a alege furnizorul de servicii medicale va fi încălcat dacă, prin contractul-cadrul pe 2013 care ar trebui să intre în vigoare la 1 martie, va fi sistată finanțarea unităților sanitare private din fondurile Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, avertizează Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România, într-un comunicat de presă.
„Pacienţii au dreptul de a alege între furnizorii de servicii medicale pe care îi doresc. Nu este importantă forma de proprietate, atât timp cât serviciile medicale sunt echivalente. În acest fel, dispare concurenţa de pe piaţa serviciilor medicale. Aceşti bani care merg spre furnizorii privaţi nu sunt bani publici, aşa cum s-a spus. Sunt bani privaţi din fondul asigurărilor de sănătate, banii asiguraţilor. Dacă mergem pe o asemenea logică, ar trebui sistate şi contractele medicilor de familie, pentru că şi ei sunt organizaţi ca o formă privată. Considerăm însă că spitalele de stat şi cele private trebuie să fie tratate în mod egal. Astfel, pentru acelaşi serviciu, trebuie decontată aceeaşi sumă de bani de către CNAS”, a declarat Iulian Petre, vicepreşedinte COPAC.
Ministrul Sănătății, Eugen Nicolăescu, a afirmat recent că, prin noul contract-cadru privind condiţiile acordării asistenţei medicale în sistemul de asigurări sociale de sănătate, va fi sistată finanțarea din fondurile CNAS pentru unităţile spitaliceşti private, banii publici urmând să susțină doar spitalele publice din România, menționând că, astfel, bugetul spitalelor de stat va fi cu aproximativ 10% mai mare.
Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România a fost înfiinţată în 2008 şi cuprinde în prezent 11 organizaţii membre: Uniunea Naţională a Persoanelor Afectate de HIV/SIDA, Societatea de Scleroză Multiplă din România, Asociaţia Transplantaţilor din România, Alianţa Naţională de Boli Rare. Asociaţia Română de Hemofilie, Asociaţia Persoanelor cu Talasemie Majoră din România, Asociaţia Antiparkinson, Asociaţia pentru suportul pacienţilor cu Tuberculoză MDR, Asociaţia Română de Cancere Rare, Asociaţia Praeder Willi şi Fundaţia Baylor Marea Neagră.