Copil român cu autism tratat în SUA prin terapia cu celule stem

0

Rețeaua de sănătate Regina Maria anunță finalizarea terapiei cu celule stem în cazul unui copil de șase ani din România diagnosticat cu tulburări de spectru autist. Acesta, împreună cu părinții săi, a revenit în țară, după ce a beneficiat de terapie cu celule stem recoltate din sângele cordonului ombilical al fratelui său. Tratamentul a avut loc la Duke University Medical Center (SUA), potrivit unui comunicat de presă.

Părinții au stocat celule stem din sângele cordonului ombilical al fratelui cel mic. La un an de la nașterea mezinului, fratele cel mare a fost diagnosticat cu autism și a început terapia ABA într-un centru specializat din Brașov.  Stocarea celulelor le-a permis accesul la terapie în contextul unui studiu clinic aprobat de către FDA (Food and Drug Administration, autoritate competentă în SUA), dedicat copiilor cu afecțiuni neurologice, intitulat „Expanded Access Protocol – Umbilical Cord Blood Infusions for Children With Brain Injuries”.

„Deși ne pregăteam de mult timp, călătoria prorpiu-zisă spre tratament a început acum zece zile, când, cu un amalgam de emoții și speranțe, am urcat în avionul care urma să ne ducă în state. Nu am fost singuri, personalul Băncii Centrale de Celule Stem și cei de la Duke University Medical Center ne-au oferit încurajări și tot suportul necesar. Atât testele, cât și terapia au decurs foarte bine, iar asta ne bucură foarte mult. Tot ce ne rămâne de făcut este să așteptăm primele rezultate”, au spus părinții copilului la întoarcerea în țară.

Terapia cu celule stem din sângele cordonului ombilical a decurs în condiții optime în cazul pacientului de 6 ani, se menționează în comunicatul de presă.

„Împreună cu echipa de la Duke University Medical Center am realizat toate demersurile necesare, astfel încât procedura în mod particular, dar și întreaga călătorie să decurgă foarte bine. Monitorizăm îndeaproape acest caz și așteptăm cu entuziasm, atât noi, cât și familia, apariția primelor rezultate. Faptul că au fost înregistrate rezultate favorabile pentru peste două treimi din copiii tratați la Duke este un argument în plus al acestei așteptări. În majoritatea cazurilor, copiii au progresat într-un interval de doar șase luni de la terapie”, a declarat Tudor Panu, Directorul Băncii Centrale ce Celule Stem Regina Maria.

Transplantul de celule stem este o procedură urmată de un amplu proces de monitorizare a stării de sănătate a copilului și de evaluare a progreselor pe care acesta le înregistrează. Tratamentul constă într-o procedură similară unei transfuzii de sânge și durează aproximativ o oră.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.