Costul violenței împotriva copiilor este estimat la 7 trilioane de dolari”, a declarat Sandie Blanchet, reprezentantul UNICEF în România, în deschiderea conferinței regionale Europene ISPCAN – The International Society for the Prevention of Child Abuse and Neglect, aflată la a 14-a ediție. Blanchet a citat un raport global publicat în 2014, subliniind că Aproape 1 miliard de copii din toată lumea sunt supuși, zi de zi, abuzului și neglijării, în condițiile în care, în continuare, părinții consideră că pedepsele fizice sunt o cale normală de a educa tânăra generație.
„Violența și abuzul devin o problemă a lumii, motiv pentru care UNICEF sprijină crearea cadrului legislativ și a programelor de prevenire a violenței și neglijării copiilor, având alături experți din 70 de țări. Se spune că este necesar un sat pentru a crește un copil, dar astăzi este mult mai valabil să spui că este nevoie de o țară întreagă să protejezi, așa cum se cuvine, un copil”, a mai spus Sandie Blanchet.
Bogdan Simion, președinte FONPC – Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Copii, a afirmat că 12.542 de situații de abuz asupra copilului au fost raportate în România în 2014 de către autoritățile publice, însă probabil cifra nu reflectă pe deplin realitatea. Asociația Telefonul Copilului a raportat peste 60.000 de apeluri înregistrate în prima jumătate a anului, numărul cazurilor de abuz sexual sesizate fiind dublu faţă de aceeaşi perioadă din 2014, la care se mai adaugă abuzul fizic și cel emoțional și neglijarea în cadrul familiei, al școlii și al instituțiilor de protecție.
„Lipsa datelor, precum și conștientizarea efectelor devastatoare pe care abuzul și neglijarea le au asupra copilului a determinat organizarea acestui eveniment la București. Bătaia este în continuare considerată o metodă educativă excelentă de către părinți, iar neglijarea apare deopotrivă în cadrul familiei și al școlii, dar și a instituțiilor cu rol de protecție, cu intervenție asupra copilului. Impactul psihologic este extraordinar. FONPC a dorit să aducem aici cei mai buni specialiști în domeniu, în primul rând pentru a pune pe agenda publică acest fenomen, uitat parcă în ultimii ani de autorități și de societate în general, și pentru a identifica metode și instrumente inovatoare de intervenție în cazului copilului-victimă a abuzului și neglijării”, a mai spus Bogdan Simion.
El a adăugat că un risc crescut de abuz este reprezentat de copiii rămași singuri acasă după plecarea părinților în străinîtate. Potrivit Institutului Național de Statistică, 2014 aduce cea mai mică generație de nou-născuți după 1945, informație îngrijorătoare, în condițiile în care rata mortalității infantile din România este ridicată, iar numărul mamelor minore, este de asemenea, mare.