Craiova: Al cincilea punct de salvare aeriană va completa sistemul de urgență românesc

0

Al cincilea punct de salvare aeriană din România va fi înființat la Craiova, în colaborare cu Inspectoratul General de Aviatie din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, prin repartizarea unui elicopter achiziționat prin acord cadru de către Ministerul Sănătăţii. Din sistemul aerian de urgență mai fac parte centrele Mureș, București, Iași și Arad.

Elicopterul va asigura asistenţa medicală de urgenţă în zona de sud a României, respectiv pentru judeţele Dolj, Olt, Gorj, Vâlcea, Teleorman, zone în care, din cauza configuraţiei geografice, transportul rutier şi accesul în mediul rural pentru salvarea de vieţi şi pentru intervenţiile de urgenţă este foarte dificil.

“Dispunerea raţională a punctelor de operare în teritoriu duce la eliminarea, în mare parte a dificultăţilor întâmpinate la traversarea lanţurilor muntoase şi vine în sprijinul comunităţilor din aceste zone. Prin înfiinţarea noilor puncte de operare, se realizează practic operaţionalizarea la întregul teritoriu naţional”, a declarat ministrul Sănătăţii, Raed Arafat.

Personalul medical care va asigura desfăşurarea în bune condiţii a acestei activităţi va proveni din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova, aflat în administrarea Ministerului Sănătăţii. Inspectoratul General de Aviaţie (IVAG) va pune la dispoziție personalul tehnic și piloții. Operarea, funcţionarea şi finanţarea asistenţei de urgenţă acordate cu elicopterul sunt acoperite din fonduri de la bugetul de stat. Anul trecut, Ministerul Sănătăţii a încheiat procedurile pentru achiziţionarea unui număr de șase elicoptere dotate pentru transportul pacienţilor.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.