Cristian Buşoi, europarlamentar – taxa de clawback e contraproductivă şi limitează accesul pacienţilor la medicamente

0

Europarlamentarul Cristian Buşoi (Alianţa Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa) apreciază într-o scrisoare deschisă trimisă premierului Emil Boc că noua taxă de clawback introdusă e “contraproductivă” şi limitează accesul pacienţilor la medicamente, în condiţiile în care sistemul de sănătate e drastic subfinanţat.

“Consider că o astfel de abordare va degrada mediul de afaceri în sectorul farmaceutic şi ar putea avea ca efect retragerea unor medicamente de pe piaţă, respectiv refuzul producătorilor de a introduce pe piaţă medicamente inovatoare sau de a mai furniza medicamente după epuizarea bugetului. Astfel, taxa se va dovedi contraproductivă, neaducând sumele estimate la buget. În schimb, accesul pacienţilor la medicamente, şi mai ales al celor care suferă de boli cronice, va fi serios restrâns”, a explicat Cristian Buşoi.

Europarlamentarul spune că în lipsa efectuării unei analize de impact şi a dezbaterii în Parlamentul României, actuala ordonanţă de urgenţă are vicii majore, dintre care cel mai important este folosirea bugetului alocat trimestrial ca bază a taxei. În condiţiile în care sistemul este subfinanţat cronic, valoarea consumului de medicamente va depăşi constant bugetul, deplasând povara finanţării asupra industriei.

De asemenea, în condiţiile în care termenele de plată sunt de peste 210 zile, obligaţia producătorilor de a plăti taxa trimestrial, până la data de 25 a celei de-a doua luni următoare încheierii trimestrului, va supune producătorii unei presiuni financiare deosebite, deoarece vor fi nevoiţi să plătească pe baza unor vânzări pentru care nu şi-au primit banii. O altă problemă este legată de faptul că taxa ia în considerare valoarea totală a consumului de medicamente la preţ de retail, şi nu de producător, înglobând veniturile farmaciilor, distribuitorilor şi TVA-ul. Calculele preliminare ale industriei estimează taxa clawback la 40% din totalul vânzărilor rambursate, cu mult peste nivelul din toate ţările UE care aplică acest sistem de taxare suplimentară, se arată în scrisoarea deschisă semnată de europarlamentarul român.

About Author

Delia Budurca

Comments are closed.