Cel de-al 4-lea Curs European de Neuroreabilitare, care a avut loc la Cluj-Napoca în perioada 26 – 28 iunie, a reunit în România peste 250 de participanți, specialiști de top din vestul Europei și profesionişti ai domeniului din ţara noastră însă, ca o dezvoltare faţă de ediţiile din anii anteriori, au fost prezenți foarte mulți cursanți din Estul Europei şi din state din Asia.
“Universitatea din Cluj devine din ce în ce mai mult o interfață între Europa de Vest și Europa de Est și devine din ce în ce mai vizibilă în lume. Neuroreabilitarea este o subspecialitate de graniță și acest curs are şi rolul de a o forma. În România nu putem spune că avem o tradiție în domeniu, abia acum încercăm să o construim. Trebuie să ajungem la un model comprehensiv, astfel încât să facem neuroreabilitarea împreună cu colegii din celelalte specialități implicate. Neuroreabilitarea oferă o șansă tuturor celor care suferă de afecțiuni neurologice”, a spus prof. Dafin Mureșanu, președintele Societății de Neurologie din România și al Societății pentru Studiul Neuroprotecției și Neuroplasticității (SSNN) cu prilejul conferinţei de presă asociate evenimentului.
Prof. Volker Homberg (Germania) a explicat parametrii în care se desfășoară neuroreabilitarea în Germania, costurile neauroreabilitării ridicându-se la 3,2% din bugetul pentru sănătate. În Germania există peste 200 de spitale pentru neuroreabilitare, fiecare cu 100 – 200 de paturi, iar 50 – 55% dintre pacienți au nevoie de neuroreabilitare în urma unui accident vascular cerebral. Sistemul de asigurări oferă programul de neuroreabilitare tuturor celor care au suferit un AVC, funcţie de gradul de habdicap.
În România, accidentul vascular cerebral (AVC) este a treia cauză de mortalitate după bolile cardiovasculare și cancer. Rata mortalității este de 300 de cazuri la suta de mii de locuitori, cu 50% mai mare decât este același indicator la nivel european (200 de cazuri la suta de mii de locuitori).
65.000 de români suferă anual un AVC, iar dintre aceștia aproximativ o treime rămân cu diverse grade de dizabilitate. “Neuroreabilitarea este un proces terapeutic complex prin care o persoană cu un anumit grad de dizabilitate, indiferent de etiologia ei, își poate redobândi capacitățile fizice, cognitive, emoționale și psiho-sociale în limitele determinate de tipul și complexitatea leziunii, precum și de rezerva biologică individuală”, explică prof. Dafin Mureșanu.
Evenimentul a fost organizat de Societatea de Neurologie din România și UMF “Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca, sub egida Federației Europene a Societăților de Neuroreabilitare (EFNRS) și a Federației Mondiale de Neuroreabilitare (WFNR).
RoNeuro, centru de imagistică și cercetare de vârf
În acest context a fost prezentat și Centrul de cercetare și diagnostic al bolilor neurologice RoNeuro, deschis recent și care funcționează sub coordonarea prof. Dafin Mureșanu. Centrul, care își propune să devină un hub de cercetare, în primul rând, este dotat cu aparatură imagistică de top, mai ales în domeniul oto-neurologiei. Investiția în aparatură este cifrată la 100 de milioane de euro. Centrul se menține “în cadrul paradigmei not-for-profit”, spune prof. Dafin Mureșanu, în condițiile în care tot profitul obținut va fi investit în cercetare-dezvoltare. Prof. Mureșanu a menționat proiectele de cercetare realizate sau în desfășurare cu sau pentru US Army, US Air Force, Universitatea Uppsalla, Institutul de Neuroștiințe de la Siena, cu parteneri din Asia, China și India. “Acest centru este similar cu ceea ce se întâmplă peste Ocean. Datele pe care le obținem le folosim ca bază de cercetare și vrem să le folosim pentru cercetarea clinică, în primul rând. În cercetarea fundamentală partenerul nostru e UMF “Iuliu Hațieganu”, a explicat specialistul clujean. Centrul deține cea mai performantă platformă de oto-neurologie din țară, un electroencefalograf avansat, un microcentru de somnografie.
“Vrem să dezvoltăm medicina personalizată și medicina de precizie, cele mai noi concepte în medicină. Centrul e gândit ca o instituție de tip analiză finală, în ideea de a explora pacientul neurologic din toate punctele de vedere”, a punctat prof. Dafin Mureșanu.