Cursuri postuniversitare în chirurgia esofagului, la Centrul de Excelență din Spitalul Sf. Maria

0
Medicii specialiști și medicii primari din domeniul chirurgiei generale și toracice vor putea urma, din toamna acestui an, cursuri postuniversitare în chirurgia esofagului, inițiate în cadrul Centrului de Excelență în Chirurgia Esofagului din Spitalul Clinic Sf. Maria, București. Astfel de cursuri au mai fost susținute și în trecut la nivelul clinicii de Chirurgie Generală și Esofagiană a Spitalului, desfășurându-se sub patronajul Universității de Medicină și Farmacie <Carol Davila> și fiind acreditate de Colegiul Medicilor București (CMB) și de Colegiul Medicilor din România (CMR) cu puncte de EMC.
„Având în vedere activitatea noastră chirurgicală, științifică, didactică, precum și faptul că avem cea mai mare statistică de bolnavi operați pe esofag din țară, anul acesta am redactat un memoriu către Senatul Universității de Medicină și Farmacie <Carol Davila> care a decis înființarea unui Centru de Excelență în Chirurgia Esofagului în cadrul clinicii de Chirurgie Generală și Esofagiană din Spitalul Clinic „Sf. Maria”. Astfel, vom avea posibilitatea să susținem cursuri post-universitare la un înalt nivel,  putem lărgi gama de lucrări științifice, de cărți editate și putem extinde participarea la congrese din țară și din străinătate. Chirurgia esofagiană este în prezent considerată o supraspecializare în cadrul chirurgiei generale, un domeniu de vârf, exact cum s-au desprins chirurgia hepatică majoră și de transplant hepatic, chirurgia colorectală, chirurgia hepato-bilio-pancreatică”, a spus prof. dr. Silviu Constantinoiu, directorul Centrului de Excelență în Chirurgia Esofagului.
Domeniile chirurgicale abordate în cadrul acestor cursuri sunt: cancerul de esofag, adenocarcinomul joncțiunii esogastrice, patologia de reflux gastroesofagian și de reflux complex duodeno-gastroesofagian, esofagul Barrett, diverticulii esofagieni cervicali de tip Zenker, diverticulii esofagieni toracici, stenozele de esofag post-caustice, tulburările de motilitate esofagiană (acalazia cardiei sau nutcracker esophagus – esofagul-spărgător de nuci), etc. a explicat prof. dr. Silviu Constantinoiu.
 „În clinică funcționează laboratorul de explorări unde realizăm videoendoscopii digestive superioare, cromoendoscopii, proceduri de dilatare a stenozelor esofagiene, manometrie esofagiană, ph-metrie pe 24 de ore – testul telemetriei Tom Demeester în cadrul căruia se introduce un cateter în esofagul pacientului conectat la un aparat portabil de înregistrare a ph-ului esofagian în timp ce bolnavul desfășoară o activitate rutinieră. Astfel, vedem graficul înregistrării ph-ului pe 24 de ore, ceea ce poate să ne indice existența refluxului diurn sau nocturn, precum și defluxul; de asemenea, putem identifica refluxul esofagian mixt biliopancreatic triptic, asociat cu cel gastric acidopeptic”, a spus directorul Centrului.
Asociația de Chirurgie a Esofagului „Sf. Maria”, un ONG pentru cercetare
Recent, colectivul Centrului de Excelență în Chirurgia Esofagului a înființat și Asociația de Chirurgie a Esofagului „Sf. Maria”, o organizație non-guvernamentală care să susțină activitatea medicală și de cercetare din cadrul clinicii. „Acest ONG își propune să obțină fonduri de la sponsori pentru aparatură, dispozabile, dar și să acceseze granturi de cercetare cu finanțare europeană”, explică șeful Clinicii de Chirurgie Generală și Esofagiană.
Printre obiectivele Asociației de Chirurgie a Esofagului „Sf. Maria” se numără colaborarea cu institute de fizică și chimie pentru implementarea unor terapii moderne pentru tratamentul cancerului, de exemplu introducerea pe cale endoscopică a unor module cu substanțe care distrug celulele canceroase „loco dolenti”, inițierea unor cursuri dedicate medicilor, publicarea unei monografii de patologie și chirurgie esofagiană, precum și publicarea de articole științifice în reviste de specialitate naționale și internaționale.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.