Data mining pentru implementarea tratamentelor în cancer

0

Numărul cazurilor oncologice din România ar putea fi diminuat cu până la 50% prin evitarea factorilor de risc, printr-un stil de viață sănătos, a afirmat președintele CNAS, Răzvan Vulcănescu, în cadrul unui simpozion dedicat combaterii și controlului cancerelor, organizat de Președinția Română a Consiliului Uniunii Europene, alaturi de Comisia Europeană. Simpozionul a avut drept scop dezbaterea soluțiilor de mobilizare a potențialului și a oportunităților încă neutilizate pentru dezvoltarea de abordări inovatoare și eficiente în accelerarea implementării în practică a progreselor înregistrate până în prezent în domeniul oncologic. Conturarea acestor soluții trebuie să pornească de la utilizarea datelor informatice acumulate până în prezent la instituțiile publice din România, printr-un proces de analizare a acestora care să furnizeze rapoarte-suport cu grad ridicat de acuratețe (data-mining) pentru fundamentarea politicilor de sănătate în domeniul oncologic, pentru evaluarea tehnologiilor medicale și pentru optimizarea utilizării fondurilor disponibile, se arată într-un comunicat de presă al CNAS.

„Având în vedere ritmul de creștere a incidenței afecțiunilor oncologice și ponderea mare a cazurilor depistate în stadii avansate de boală, este evident că oricât am mări fondurile alocate, acestea vor fi mereu insuficiente. Soluția nu este doar să investim cât mai mulți bani și să asigurăm cele mai noi și mai performante tratamente. Trebuie să trecem de la medicina omului bolnav la medicina omului sănătos, să convingem populația să investească în prevenție și în depistarea precoce a bolilor oncologice”, a adăugat președintele CNAS.

Anul trecut, numărul beneficiarilor Programului Naţional de Oncologie a fost de circa 130.000, iar fondurile totale utilizate au fost de aproximativ 1,8 miliarde lei – peste o treime din fondurile totale alocate de CNAS celor 14 programe naționale curative pe care le derulează. În acest an, doar pentru primul semestru este prevăzută o finanțare de aproape un miliard lei pentru același program.

Distinct de Programul Național de Oncologie, instituția mai are în derulare și 19 contracte cost-volum pentru medicamente inovative cu indicații terapeutice oncologice, valoarea totală a acestor contracte fiind de 1,3 miliarde lei.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.