În România există 17 judeţe în care nu există niciun medic hematolog, în alte 14 judeţe există numai câte unul, în timp ce jumătate dintre medicii hematologi din România se află în Bucureşti, a spus preşedintele Colegiului Medicilor din România, Vasile Astărăstoae, la o conferinţă de presă organizată cu prilejul Zilei Mondiale a Hemofiliei, 17 aprilie. El a punctat că până în urmă cu doi ani în CMR erau înscrişi 260 de hematologi.
Şeful Colegiului Medicilor din România a criticat şi nivelul redus al fondurilor alocate anumitor boli tratabile, cum este şi hemofilia, precum şi prevenţiei – unde se alocă 0,9% din bugetul sănătăţii – apreciind că abordarea diferitelor programe în sănătate este de “un utilitarism îngust şi de moment”, fără “o perspectivă şi o filosofie a diferitelor programe”.
“Tratat aşa cum trebuie hemofilicul nu face complicaţii şi sechele şi nu e asistat social. Privit din punct de vedere umanist, pacientul are o calitate a vieţii care îl face egal cu ceilalţi. Dacă calculăm costul unui program de hemofilie, vedem că pentru un tratament corect nu s-ar cheltui în zece ani mai mult de 20% faţă de cât s-ar cheltui în viitor pentru un asistat social”, a spus preşedintele Colegiului Medicilor. El a subliniat că listele de aşteptare trebuie să dispară, iar “solidaritatea socială” trebuie să se manifeste acolo unde tratamentul este foarte scump şi pacientul nu şi-l poate susţine singur.
La începutul săptămânii, ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a anunţat creşterea bugetului Programului pentru hemofilie şi talasemie pentru 2014 cu 40%, de la 40 milioane lei la 65 milioane lei, spunând că această creştere bugetară va fi urma şi în bugetele anilor viitori.
România este statul membru al Uniunii Europene cu cea mai scăzută cantitate de factor de coagulare per capita, respectiv 0,51 UI de FVIII/capita, în timp ce media europeană este de 3 UI / capita.
Asociaţiile de pacienţi susţin că un tratament corect, conform ghidurilor europene şi similar celor practicat în alte state nu poate fi asigurat decât cu un buget de peste 100 de milioane lei. În România sunt înregistraţi aproape 2000 de pacienţi cu hemofilie.