Decesele cauzate de tuberculoză – peste media europeană în România

0

Numărul românilor diagnosticaţi anual cu tuberculoză este în scădere – în anul 2011 s-au înregistrat peste 18.000 de cazuri noi şi recidive, în timp ce anul trecut – doar 15.382 de cazuri, inclusiv recidevele, conform datelor Societăţii Române de Pneumologie. Totuși, România are o rată a mortalităţii prin tuberculoză de 6,4% la fiecare 100.000 de locuitori, peste media europeană de 5,3%, ocupând locul șase în Europa.

„În data de 24 martie, la nivel mondial, se marchează Ziua de Luptă Împotriva Tuberculozei şi este important cu această ocazie să atragem atenţia publicului asupra faptului că tuberculoza este o maladie infecţioasă transmisibilă prin aer. De cele mai multe ori, tuberculoza atacă plămânii, iar această formă a maladiei este cea mai periculoasă întrucât, în timpul tusei, strănutului, vorbirii sau scuipatului, bolnavii elimină în aer microbi cunoscuţi drept bacilii de tuberculoză (MBT). Tratamentul medicamentos complex standardizat poate vindeca această boală în majoritatea cazurilor, dacă tratamentul este instituit rapid, înainte ca plămânii să fie prea afectaţi, este urmat corect şi nu este întrerupt înainte de termen”, a declarat dr. Cristina Popa, medic primar pneumolog, Institutul de Pneumoftiziogie “Marius Nasta”.

Zilnic se înregistrează 55 de cazuri noi de tuberculoză și patru români îşi pierd viaţa din cauza acestei boli (între 1.200 – 1.500 de decese pe an).  România se află în primele 18 ţări cu încărcătură înaltă de tuberculoză multidrog rezistentă şi tuberculoză cu chimiorezistenţă extinsă din regiunea europeană a OMS.

„Deşi această zi internaţională este dedicată luptei împotriva tuberculozei credem că este important să atragem atenţia nu doar asupra implicaţiilor tuberculozei, ci şi asupra tuturor bolilor pneumologice care au un impact atât de puternic asupra vieţii pacienţilor. Pentru unele dintre afecţiunile pneumologice există tratamente de ultimă generaţie care ar contribui vizibil la îmbunătăţirea calităţii vieţii pacienţilor, tratamente care sunt în aşteptare pe lista medicamentelor compensate şi gratuite de mai bine de 6 ani. Toţi aceşti pacienţi au nevoie de sprijinul nostru şi al autorităţilor pentru a le creşte speranţa de viaţă şi a le reduce suferinţa astfel încât să se poată bucura din nou de viaţă”, a declarat Oana-Martha Igrişan, Director de Comunicare ARPIM (Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente).

Mai mult, conform Societăţii Române de Pneumologie, frecvenţa bolilor pulmonare este la fel de mare ca şi a celor cardiace şi generează tot atâtea cheltuieli ca şi bolile de inimă. Până în anul 2011, datele arătau că 6% din români au astm, 8-10% suferă de BPOC (bronhopneumopatie obstructivă cronică), iar procentul de cancere în spitalele de pneumologie este în jur de 40-50%.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.