Diabetul crește riscul de cancer la sân pentru femeile în postmenopauză

0

Diabetul ar putea crește riscul de apariție a cancerului la femei, potrivit unui studiu publicat în British Journal of Cancer. Femeile care au depășit perioada menopauzei și suferă de diabet de tip 2 par să fie expuse unui risc cu 27% mai mare de a dezvolta cancer la sân, arată echipa internațională de cercetători care a examinat 40 de studii diferite (56.000 de femei participante), urmărind posibilitatea identificării unei legături între cancerul la sân și diabet.

Cercetătorii nu au identificat, însă, nici o asociere între riscul de apariție a cancerului la sân și diabet la femeile aflate înaintea vârstei menopauzei sau suferind de diabet de tip 1. Autorii studiului au sugerat că un indice ridicat al masei corporale, deseori asociat diabetului, ar putea fi un factor care contribuie la îmbolnăvirea de cancer la sân.

“Nu cunoaștem încă mecanismele asocierii diabetului de tip 2 și a riscului crescut de cancer la sân, nu știm dacă diabetul este o cauză de apariție a cancerului. Totuși, este important ca femeile să încerce să își mențină greutatea în limite normale”, a spus prof. Peter Boyle, președintele Institutului Național pentru Cercetări privind Prevenția, conducătorul studiului.

Martin Ledwick, din partea Cancer Research UK a afirmat că efectul pe care depășirea greutății normale îl are asupra activității hormonale ar putea fi în parte răspunzător pentru declanșarea proceselor care duc la dezvoltarea tumorii, fiind însă imposibil de exclus ipoteza că anumiți factori asociați diabetului ar putea fi implicați în acest proces.

 

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.