Dicționarul de limfom – distribuit gratuit pentru informarea publicului și a pacienților

0

Primul dicționar destinat pacienților cu limfom va fi distribuit gratuit pe 13 septembrie împreună cu ziarul „Libertatea” și reprezintă o continuare a campaniei de informare despre acest tip de cancer inițiată în urmă cu doi ani de Asociația Bolnavilor cu Limfoame.

Lucrarea este realizată sub coordonarea a două personalități medicale din domeniu – prof. dr. Anca Lupu, președintele Societății Române de Hematologie și dr. Radu Niculescu, președintele Asociației Bolnavilor cu Limfoame. Dicționarul de limfom are drept scop informarea pacienților, dar și a publicului larg, cu privire la acest tip de cancer și la gravitatea sa. Afecțiunea are de multe ori simptome nespecifice care pot fi ușor confundate cu manifestări ale altor boli, de aceea, pentru o diagnosticare cât mai timpurie, informarea publicului este esențială.

„Având în vedere că, la nivel global, limfomul ucide mai multe persoane decât toate catastrofele naturale care se întâmplă de-a lungul unui an pe întreaga planetă, cred că este cazul ca publicul să conștientizeze acest fapt și să încerce să afle mai multe despre această boală. <<Dicționarul de limfom>> este o lucrare care ajută atât bolnavii care se confruntă cu această afecțiune și care astfel o vor înțelege și suporta mai bine, cât și persoanele sănătoase care vor ști ce înseamnă acest flagel și cum poate fi combătut din timp pentru a crește considerabil șansele de vindecare”, a spus prof. dr. Anca Lupu din partea Clinicii de Hematologie a Spitalului Clinic Colțea, București, în cadrul unei conferințe de presă.

 

Numărul pacienților cu limfom crește în România

Diagnosticul de limfom nu reprezintă o condamnare, a subliniat prof. dr. Lupu – dacă este diagnosticată la timp, boala se poate trata cu rezultate bune prin chimioterapie, radioterapie sau chimioterapie asociată cu anticorpi monoclonali, tratamentul fiind decontat de Casa Națională de Asigurări de Sănătate. În prezent, peste un milion de persoane la nivel mondial trăiesc cu limfom. În România nu este încă funcțional un registru al acestor afecțiuni, însă, potrivit Globocan, avem aproximativ 1400 de cazuri noi pe an de limfom non-Hodgkin și de aproape 300 de cazuri noi de limfom non-Hodgkin anual. Numărul de cazuri crește, însă, de la an la an, această tendință fiind asociată creșterii speranței de viață, dar și metodelor de diagnostic mai eficiente decât în trecut, au explicat cei doi medici.

„Informația înseamnă viață în cazul nostru. Dacă oamenii știu despre această boală, pe cât de agresivă, pe atât de puțin cunoscută, este în beneficiul lor și al societății”, a subliniat prof. dr. Radu Niculescu. „Suntem extrem de bucuroși de apariția acestei lucrări și suntem mândri să o putem distribui gratuit către public, prin intermediul acestui cotidian de mare tiraj”, a adăugat președintele Asociației Bolnavilor cu Limfom.

 

Oboseala și infecțiile repetate ar putea indica un limfom

Starea de oboseală cronică, infecțiile repetate, scăderea în greutate şi  inflamarea unuia sau mai multor ganglioni sunt simptome care trebuie luate în seamă, fiindcă pot ascunde prezența unui limfom. Există două tipuri de limfom: limfom non-Hodgkin şi limfom Hodgkin, afecțiuni ce se diferențiază prin anumite particularități. Ambele tipuri sunt forme de cancer ale sistemului limfatic. Afecţiunile sunt diferite, dar limfomul non-Hodgkin reprezintă cea mai răspândită formă a cancerului limfatic (90 % din cazuri). În limfomul non-Hodgkin, celulele albe afectate se înmulțesc necontrolat, se acumulează în structurile sistemului limfatic şi formează tumori, cunoscute sub numele de limfoame. Aceste tumori pot apărea aproape oriunde, deoarece sistemul limfatic traversează întreg organismul, însă cel mai frecvent apar în ficat sau în splină.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.