Din 2015, România va identifica donatori pentru marile urgențe printr-o platformă europeană

0

România a transpus Directiva Europeană 2012/25, ceea ce va permite ca începând cu anul 2015 să aderăm la o platformă europeană care să ne permită identificarea mai rapidă a unor donatori pentru marile urgenţe din transplant, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Sănătății, lansat pentru marcarea Zilei Donatorului (16 iulie).    De asemenea, țara noastă a adoptat împreună cu celelalte state ale Consiliului Europei “Convenţia impotriva traficului de organe” care urmează să fie ratificată în perioada următoare.
Anul acesta au fost acreditate un număr de 39 spitale capabile să identifice şi să declare donatori în moarte cerebrală  (dintre care 33 sunt centre noi), 2 centre pentru transplant hepatic (Fundeni şi Sf. Maria), 4 centre pentru transplant renal (Fundeni, Cluj, Iaşi, Braşov) şi 3 centre pentru transplant de cord (Tg. Mureş, Floreasca şi Institutul C.C. Iliescu), se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Sănătății, lansat pentru marcarea Zilei Donatorului (16 iulie).
”Medicina de transplant este esenţială pentru un sistem medical modern. Acordăm o atenţie deosebită pentru această activitate medicală. Acţiunile pe care le-am derulat au permis remunerarea coordonatorilor de transplant, deblocarea de posturi şi creşterea numărului de spitale care să poată efectua operaţii de transplant. Viaţa multor pacienţi cu boli avansate a fost astfel salvată״, a declarat Ministrul Sănătăţii, Nicola Bănicioiu.

Tendința ascendentă a identificării şi îngrijirii donatorilor de organe aflaţi în moarte cerebrală s-a continuat și în acest an. Dacă anul trecut au fost realizate 136 de transplanturi de la astfel de donatori, până în prezent au fost identificați peste 75 donatori reali, ceea ce înseamnă 160 de transplanturi renale, 70 hepatice, 3 de cord şi mai multe sute de transplanturi tisulare. Aceste date menţin România pe unul din primele locuri din Europa în privinţa procentului de creştere a numărului de proceduri de transplant.

De asemenea, pentru prima dată, coordonatorii de transplant şi anesteziştii implicaţi în identificarea donatorilor sunt remuneraţi pentru activitatea lor. Pe parcursul acestui an,  Ministerul Sănătăţii a crescut numărul de personal al Agenției Naționale de Transplant cu  cinci posturi.

În Europa aproximativ 67.064 de persoane, cu vârste între 25 şi 60 de ani, așteaptă un transplant – 52.000, un transplant de rinichi, 7.000, un transplant hepatic, iar 3.600, un transplant de cord.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.